Άγκυρα: Καλή για τα Βαλκάνια η ισχυρή Τουρκία . Εξιδανίκευση των Οθωμανών

Για ένα «ενιαίο πολιτισμό» στα Βαλκάνια, για «υποστήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων» από την Τουρκία στην περιοχή, και για ανάγκη οι Βαλκανικές χώρες να επιλύουν... μόνες τους τα προβλήματά τους, χωρίς την παρέμβαση τρίτων (όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ προφανώς...) κάνει λόγο το «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν σε άρθρο του στην εφημερίδα Sabah.

Επιχειρώντας να απαντήσει στα δυτικά ΜΜΕ, που κατηγορούν την Άγκυρα για απόπειρα αποσταθεροποίησης της χερσονήσου, με προσπάθεια αναβίωσης των εθνικισμών, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας διαβεβαιώνει ότι «θέλουμε πολιτική σταθερότητα».

Ο Καλίν μάλιστα εξιδανικεύει την Οθωμανική αυτοκρατορία, λέγοντας ότι από τότε που τα Βαλκάνια εντάχθηκαν στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο, οι Τούρκοι είδαν την περιοχή ως το δικό τους σπίτι, κτίζοντας πόλεις, δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, τζαμιά κ.α.

«Μια ισχυρή Τουρκία είναι καλή για τα Βαλκάνια και τα σταθερά και ευημερούντα Βαλκάνια είναι καλά για την Τουρκία και τον κόσμο» δηλώνει.


«Ο στόχος της Τουρκίας στα Βαλκάνια δεν είναι να επιδιώξει επιρροή, αλλά να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα, να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να υποστηρίξει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η Τουρκία αντιτίθεται σε μικροεθνικισμούς κάθε είδους. Αντιτίθεται επίσης στην ξένη παρέμβαση. Τα εθνικά και τοπικά ζητήματα πρέπει να επιλύονται και να αντιμετωπίζονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Μια ισχυρή Τουρκία είναι καλή για τα Βαλκάνια και τα σταθερά και ευημερούντα Βαλκάνια είναι καλά για την Τουρκία και τον κόσμο» σημειώνει ο Καλίν.

«Τα διάφορα έθνη των Βαλκανίων είδαν την Τουρκία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως μέρος της ίδιας γεωπολιτικής αντίληψης. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ ρομαντικό ή ιδεαλιστικό για κάποιους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι Τούρκοι, οι Αλβανοί, οι Βόσνιοι και άλλοι έχτισαν μια κουλτούρα και έναν πολιτισμό, και αυτός ο πολιτισμός ξεπέρασε τις συνοριακές γραμμές της περιοχής. Κάποιος δεν μπορεί να μελετήσει και να κατανοήσει την οθωμανική πολιτιστική, θρησκευτική, καλλιτεχνική και πολιτική ζωή χωρίς να αναγνωρίζονται οι σημαντικές συνεισφορές λογοτεχνών, ακαδημαϊκών και πολιτικών προσωπικοτήτων βαλκανικής καταγωγής» σημειώνει.

«Κανένας Τούρκος δεν θεωρεί το Σεράγεβο, το Μόσταρ, την Πρίστινα, τα Σκόπια ή το Νόβι Παζάρ μακρινά μέρη. Οι βαλκάνιοι μουσουλμάνοι αισθάνονται το ίδιο για την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, το Ικόνιο και τις πόλεις της Ανατολίας» σημειώνει.

Ο τούρκος αξιωματούχος κατόπιν επισημαίνει το εύρος και την ένταση της τουρκικής οικονομικής διείσδυσης στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας