Αγγλία: 99 στα 100 θύματα του κορωνοϊού δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε μόλις λίγο πάνω από 1% ανέρχεται το ποσοστό των θυμάτων του κορωνοϊού στην Αγγλία από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος και μετά που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

Στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) δείχνουν ότι από τις 2 Ιανουαρίου του 2021 έως τις 2 Ιουλίου σημειώθηκαν 51.281 θάνατοι φορέων. Εξ αυτών οι 640, ποσοστό 1,2%, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται άτομα που είχαν προσβληθεί πριν εμβολιαστούν. 458 πέθαναν 21 ημέρες ή αργότερα μετά από τη δεύτερη δόση. Μόνο 256 εξ αυτών των θανάτων (0,5% επί του συνόλου) αφορούσαν άτομα που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις και βρέθηκαν θετικοί τουλάχιστον 14 ημέρες μετά από τη δεύτερη δόση.

Πιο συγκεκριμένα, από αυτά τα 256 πλήρως εμβολιασμένα θύματα του κορωνοϊού ένα ποσοστό 76,6% ήταν κλινικά εξαιρετικά ευπαθή άτομα.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια στατιστικών υγείας του ONS Τζούλι Στάνμπορο δήλωσε ότι προκύπτει πως ο κίνδυνος θανάτου λόγω COVID-19 «είναι πολύ χαμηλότερος μεταξύ όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι από όσο για εκείνους που είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν λάβει μόνο μία δόση».