"Αγενής ο Ομπάμα" λένε οι Νορβηγοί

"Αγενής ο Ομπάμα" λένε οι Νορβηγοί
"Αγενή" θεωρεί η πλειοψηφία των Νορβηγών την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να περικόψει σημαντικά το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του στο Όσλο, όπου θα μεταβεί την Πέμπτη για την απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang.

Μέσα στη γενική κατάπληξη που έχει προκαλέσει η βράβευσή του, ο αμερικανός πρόεδρος θα περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τη συμμετοχή του στις επίσημες προβλεπόμενες εκδηλώσεις, καθώς απέρριψε την πρόσκληση για πρόγευμα με τον βασιλιά της Νορβηγίας, αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη τύπου και δεν θα παρακολουθήσει το κονσέρτο Νομπέλ που δίνεται προς τιμή του.

Παρά το γεγονός ότι το επίσημο πρόγραμμα της απονομής διαρκεί συνήθως τρεις μέρες, ο Ομπάμα αναμένεται να παραμείνει στο Όσλο μόλις μία ημέρα, καθώς θα φτάσει την Πέμπτη και θα αναχωρήσει την Παρασκευή το πρωί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΙnFact, το 44% των 1000 ατόμων που ρωτήθηκαν θεωρούν "αγένεια" την απόφαση του Ομπάμα να αρνηθεί την πρόσκληση του νορβηγού μονάρχη και το 53% θεωρούν επίσης "αγενές" το ότι δεν θα παρακολουθήσει το κονσέρτο Νομπέλ.

"Μία ψυχρά υπολογισμένη κίνηση και μία "ρεάλ πολιτίκ" στρατηγική κρύβεται πίσω από αυτή την απόφαση", εκτιμά ο Κιελ Τέριε Ρινγκντάλ, ειδικός διεθνών σχέσεων, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

"Είναι έξυπνο από την πλευρά του, καθώς θέλει να κρατήσει χαμηλό προφίλ -δεν θέλει να προσδώσει υπερβολική λάμψη στο μετάλλιο", πρόσθεσε ο Ρινγκντάλ.

Ο Ομπάμα θα παραλάβει το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης εννέα μέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης για αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
Πηγή: skai.gr