Αγεφύρωτες οι διαφωνίες Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ για το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες συνομιλίες που είχαν την Τετάρτη στο Λονδίνο η βρετανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία που εμπεριέχεται στη συμφωνία του Brexit.

Οι συζητήσεις έγιναν μεταξύ του Βρετανού Υφυπουργού Brexit λόρδου Ντέιβιντ Φροστ και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες αν και επιβεβαίωσαν πως παραμένουν οι διαφορές που αφορούν σε μία σειρά επιμέρους θεμάτων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ο κ. Σέφτσοβιτς είπε ότι η υπομονή της ΕΕ εξαντλείται λόγω της μη εφαρμογής από τη βρετανική κυβέρνηση βασικών διατάξεων του πρωτοκόλλου, που στην ουσία δημιουργεί κανονιστικό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Μίλησε δε για «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται η ΕΕ με την ανάγκη λήψης αποφάσεων.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη κινηθεί νομικά κατά του Λονδίνου για τη μονομερή παράταση της περίοδος χάριτος για την επιβολή των ελέγχων που απαιτούνται σε μια σειρά προϊόντων που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Ανάλογη μονομερή παράταση της περίοδος χάριτος, που κανονικά εκπνέει στο τέλος του μήνα, εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση για προϊόντα όπως τα λουκάνικα και λοιπά κατεψυγμένα κρέατα, με τον βρετανικό Τύπο να κάνει λόγο για «πόλεμο των λουκάνικων».

Ο κ. Σέφτσοβιτς άφησε να εννοηθεί ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να προβεί στην ουσία σε αντίποινα όπως η επιβολή δασμών επί ορισμένων βρετανικών προϊόντων ή η αναστολή συνεργασίας σε κάποιους τομείς αν η Βρετανία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Ο λόρδος Φροστ από την πλευρά του σχολίασε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν στη Βόρεια Ιρλανδία και τα περιθώρια δράσεων που αφήνει το πρωτόκολλο.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρατήρησε ότι η κυβέρνησή του θέτει ως προτεραιότητα το δικαίωμα του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει «ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο». Πρόσθεσε ότι μια λύση είναι «εύκολα υλοποιήσιμη».

Ο κ. Τζόνσον θα έχει συζητήσεις για το θέμα στο περιθώριο της συνόδου του G7 στην Κορνουάλη από την Παρασκευή έως την Κυριακή με την προσκεκλημένη Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που έχει αναδείξει τη σημασία της μη διατάραξης της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία αποσκοπεί στην αποφυγή επαναφοράς σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας. Προνοεί την παραμονή της επαρχίας στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ορίζει πως θα τηρούνται κανόνες της ΕΕ ώστε προϊόντα να μπορούν να περνούν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δηλαδή στο έδαφος της ΕΕ. Αυτό προϋποθέτει ελέγχους στα προϊόντα που μετακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Πηγή: skai.gr