Αφγανιστάν: Τρεις νεκροί από επίθεση του ISIS σε φυλακή - Απόδραση κρατουμένων

Επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος εναντίον του κτηριακού συγκροτήματος μιας φυλακής στην αφγανική πόλη Τζαλαλαμπάντ είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, προκαλώντας το ξέσπασμα σφοδρών μαχών στη διάρκεια των οποίων δεκάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.

Ο Σοχράμπ Καντέρι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου, δήλωσε πως μετά την τεράστια έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου ακολούθησαν τουλάχιστον δύο μικρότερες εκρήξεις έξω από τη φυλακή και πως στη συνέχεια η αστυνομία συγκρούστηκε με τους επιτιθέμενος που είχαν λάβει θέσεις σε κοντινά σημεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους, Amaq, στρατιωτική πηγή δήλωσε πως οι μαχητές του πραγματοποίησαν την επίθεση αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι για τη χθεσινή επίθεση ευθύνεται η τζιχαντιστική οργάνωση.

«Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που συνεχίζονται», δήλωσε ο Καντέρι. Περισσότεροι από 50 κρατούμενοι δραπέτευσαν, και ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, πρόσθεσε.

Η επίθεση σημειώθηκε χθες Κυριακή, τρίτη και τελευταία ημέρα της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν, όταν εκατοντάδες κρατούμενοι Ταλιμπάν αφέθηκαν ελεύθεροι στην προσπάθεια να δοθεί μια τελική ώθηση για τη διεξαγωγή ενδοαφγανικών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι Ταλιμπάν δεν είναι υπεύθυνοι για την επίθεση, δήλωσε εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι και οι Ταλιμπάν έχουν πει πως οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως μετά την 'Αιντ αλ-Άντχα (γιορτή των θυσιών) που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ την Πέμπτη.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι απελευθέρωσαν και τους 1.000 Αφγανούς κρατούμενους που είχαν υποσχεθεί να αφήσουν ελεύθερους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ