Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 19 νεκροί και 50 τραυματιές από τις εκρήξεις σε νοσοκομείο της Καμπούλ

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα, όταν δύο εκρήξεις ακολουθούμενες από πυροβολισμούς σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο του Αφγανιστάν, στην Καμπούλ, έγινε γνωστό από αξιωματούχο του αφγανικού υπουργείου Υγείας.

«Δεκαεννέα πτώματα και περίπου 50 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της πόλης», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου Μοχάμαντ Νταούντ Χαν, που διαθέτει 400 κλίνες και βρίσκεται στο κέντρο της Καμπούλ. Δυνάμεις ασφαλείας εστάλησαν στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Κάρι Σαΐντ Χόστι.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Sputnik, «μια ομάδα καμικάζι βομβιστών μπήκε μέσα στο νοσοκομείο και οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Οι επιτιθέμενοι ανατίναξαν την μπροστινή πόρτα».

Η ιταλική οργάνωση αρωγής Emergency, η οποία εξασφαλίζει τη λειτουργία ενός νοσοκομείου για τραυματίες σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από το σημείο των εκρήξεων, δήλωσε πως έχουν μεταφερθεί εκεί μέχρι στιγμής 9 τραυματίες.

Φωτογραφίες που αναρτούν κάτοικοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα σύννεφο καπνού πάνω από την περιοχή των εκρήξεων κοντά στην πρώην διπλωματική ζώνη στην περιοχή Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν της πόλης και αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως τουλάχιστον δύο ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar μετέδωσε πως αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισήλθαν στο νοσοκομείο και συγκρούσθηκαν με δυνάμεις ασφαλείας.

Ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο, που κατάφερε να διαφύγει, είπε οτι άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν επί δύο λεπτά πυροβολισμοί. Περίπου δέκα λεπτά αργότερα σημειώθηκε μια δεύτερη, ισχυρότερη έκρηξη, πρόσθεσε.

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων σε τζαμιά και άλλους στόχους από τον Αύγουστο που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, είχαν πραγματοποιήσει το 2017 μια περίπλοκη επίθεση σ' αυτό το στρατιωτικό νοσοκομείο, κατά την οποία είχαν σκοτώσει περισσότερους από 30 ανθρώπους.

Πηγή: skai.gr