Αφγανιστάν: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στην Καμπούλ

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε χθες Δευτέρα την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια της προηγουμένης με στόχο πιστούς που έβγαιναν από τέμενος στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν με τουλάχιστον πέντε νεκρούς, ώρες αφού οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν πως εξουδετέρωσαν πυρήνα της εν υπνώσει.

Το ΙΚ προχώρησε στην ανάληψη της ευθύνης με ανάρτηση του πρακτορείου «ειδήσεων» Άμακ, οργάνου προπαγάνδας του, στην πλατφόρμα Telegram, αναφέροντας πως την επίθεση διέπραξε καμικάζι.

Ο εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα πρώτα στοιχεία υπεδείκνυαν πως για την επίθεση ευθύνεται όντως η οργάνωση αυτή.

Ο βραχίονας του ΙΚ στο Αφγανιστάν, που αυτοαποκαλείται ΙΚΧ («Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν»), έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο πολυαίμακτες επιθέσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Παρότι οι δύο ακραιφνείς οργανώσεις, το ΙΚΧ και το κίνημα των Ταλιμπάν, είναι σουνιτικές, οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο μίσος.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανακοίνωσε εξάλλου ότι κρησφύγετο στοιχείων του ΙΚ καταστράφηκε και οι άνθρωποι μέσα σε αυτό σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε βόρειο προάστιο της Καμπούλ.

«Την περασμένη νύχτα, ειδική μονάδα των μουτζαχεντίν (σ.σ. ‘ιερών πολεμιστών’) του Ισλαμικού Εμιράτου (σ.σ. η ονομασία που έχουν δώσει οι Ταλιμπάν στο καθεστώς τους) διεξήγαγε επιχείρηση εναντίον ανταρτών του ΙΚ» σε προάστιο της Καμπούλ, ανέφερε ο κ. Μουτζάχιντ μέσω Twitter.

Το κρησφύγετο του ΙΚ «καταστράφηκε εντελώς και όλα τα μέλη του ΙΚ στο εσωτερικό του σκοτώθηκαν», πρόσθεσε. Δεν διευκρίνισε πόσοι είναι νεκροί.

Η επιχείρηση ακολούθησε την έκρηξη της βόμβας έξω από το τέμενος Ιντ Γκα της Καμπούλ, όπου γινόταν επιμνημόσυνη δέηση μετά τον θάνατο της μητέρας του εκπροσώπου των Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ