Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν την απελευθέρωση των κρατουμένων

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα πως είναι έτοιμοι να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση «μέσα στην εβδομάδα που θα ακολουθήσει» την απελευθέρωση 400 κρατούμενων Ταλιμπάν.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, αν οι κρατούμενοι απελευθερωθούν, θα είμαστε έτοιμοι για διαφγανικές συνομιλίες μέσα στην εβδομάδα που θα ακολουθήσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν διευκρινίζοντας πως ο πρώτος γύρος των συνομιλιών θα λάβει χώρα στην Ντόχα.

Η μεγάλη συνέλευση του Αφγανιστάν, στην οποία μετέχουν χιλιάδες θρησκευτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι καθώς και προεστοί φυλών, αποδέχθηκε κατ' αρχήν την απελευθέρωση 400 κρατουμένων Ταλιμπάν που κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, κάτι που αίρει ένα εμπόδιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

«Η αφγανική κυβέρνηση θα αρχίσει σε δύο ημέρες την απελευθέρωση 400 κρατούμενων Ταλιμπάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζαβίντ Φασιάλ.

Ο Σαχίν διευκρίνισε πως επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν θα είναι ο Αμπάς Στανεκζάι, επικεφαλής των διαπραγματευτών των Ταλιμπάν στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον που προηγήθηκαν τη συμφωνίας που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο.

Οι απελευθερώσεις κρατουμένων ήταν ένα σημείο κλειδί αυτής της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους Ταλιμπάν ενόψει μιας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευξμάτων μέχρι τα μέσα του 2021 με αντάλλαγμα τη δέσμευση των Ταλιμπάν να αρχίσουν διαφγανικές διαπραγματεύσεις.

«Βρισκόμαστε στο σημείο να αρχίσουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», διαβεβαίωσε χθες, Κυριακή, ο Αμπτουλάχ Αμπντουλάχ, ο κυβερνητικός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις συνομιλίες.

«Οι διαφγανικές συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν δύο ή τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση των 400 κρατούμενων Ταλιμπάν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι (2001-2014).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ