Αφγανιστάν: Συνάντηση κυβέρνησης-Ταλιμπάν στο Κατάρ για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Διαπραγματευτές της αφγανικής κυβέρνησης και ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν συναντήθηκαν σήμερα στο Κατάρ με αντικείμενο τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν, οι οποίες έχουν παγώσει επί μήνες, δήλωσαν αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές.

«Μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ντόχα μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο διαπραγματευόμενων μερών», που «επέμειναν στην επιτάχυνση των συνομιλιών για την ειρήνη», τόνισαν με tweet τους εκπρόσωποι των αρχών στην Καμπούλ, τη δεύτερη ημέρα ολοκλήρωσης μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός με τους αντάρτες.

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες» μετά το Έιντ αλ Φιτρ, την εορτή των Μουσουλμάνων που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, ανέφεραν από την πλευρά τους με tweet τους οι Ταλιμπάν.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κατάρ, αλλά έκτοτε έχουν παγώσει.

Μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός άρχισε χθες, Πέμπτη, ανάμεσα στα δύο μέρη με την ευκαιρία της Έιντ αλ Φιτρ, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε το σύνολο των στρατευμάτων του από την αεροπορική βάση της Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, μία από τις σημαντικότερες της χώρας, παραδίδοντας όλες τις εγκαταστάσεις στις αφγανικές δυνάμεις.

Η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί να αποσύρουν το σύνολο των στρατευμάτων τους που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της 20ης επετείου των επιθέσεων του 2001.

Το Αφγανιστάν βιώνει μια αναζωπύρωση των μαχών από την 1η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα είχαν αποσύρει τους 2.500 στρατιώτες τους που εξακολουθούν να είναι παρόντες στη χώρα.

Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα σε μια έκρηξη σε τέμενος σε προάστιο της Καμπούλ.

Στις 8 Μαΐου, περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν σε μια σιιτή συνοικία στα δυτικά της πρωτεύουσας σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων μπροστά από ένα σχολείο θηλέων, στην πιο θανατηφόρα επίθεση μέσα σε ένα χρόνο.

Οι αφγανικές αρχές κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν για την επίθεση, αλλά οι τελευταίοι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ