Αφγανιστάν: Συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν άφησαν ελεύθερους δύο Δυτικούς ομήρους, τον Κέβιν Κινγκ από τις ΗΠΑ και τον Τίμοθι Ουίκς από την Αυστραλία, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατούμενων μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

«Οι δύο καθηγητές πανεπιστημίου αφέθηκαν ελεύθεροι στην περιοχή Νάου Μπάχαρ της επαρχίας Ζάμπουλ», δήλωσε πηγή της αστυνομίας της περιοχής, διευκρινίζοντας ότι οι δύο άνδρες «έφυγαν από τη Ζάμπουλ με αμερικανικά ελικόπτερα».

Οι δύο Δυτικοί είχαν απαχθεί τον Αύγουστο του 2016 από την Καμπούλ και βρίσκονταν έκτοτε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Οι δύο καθηγητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου «μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητο στη Ζάμπουλ και παραδόθηκαν στους Αμερικάνους, οι οποίοι τους πήραν με ελικόπτερο», εξήγησε διοικητής των Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός και ο Αυστραλός καθηγητής αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απελευθέρωση τριών διοικητών των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους και ο Άνας Χακάνι, οι οποίοι έφτασαν νωρίτερα σήμερα στο Κατάρ.

«Οι τρεις κρατούμενοί μας αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα το βράδυ», επεσήμανε μία πηγή, ένα ανώτερο ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους πέταξαν στη Ντόχα και παραδόθηκαν στο πολιτικό γραφείο (των Ταλιμπάν) στο Κατάρ», πρόσθεσε.

Στις 12 Νοεμβρίου ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι είχε δηλώσει ότι το Αφγανιστάν θα αφήσει ελεύθερο τον Άνας Χακάνι, ανώτερο στέλεχος του διαβόητου δικτύου Χακάνι που ευθύνεται για πολλές ιδιαίτερα βίαιες ενέργειες τα τελευταία χρόνια, και δύο διοικητές των Ταλιμπάν.

Η απόφαση της αφγανικής κυβέρνησης να κάνει την ανταλλαγή αυτή θεωρείται από πολλούς ως βασικό βήμα προς την έναρξη άμεσων συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι μέχρι τώρα αρνούνταν να συνομιλήσουν με την Καμπούλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ