Αφγανιστάν: Σταματούν τις πτήσεις απομάκρυνσης Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία

Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία ανακοίνωσαν πως διακόπτουν από σήμερα τις πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έπειτα από σχετικό αίτημα των αμερικανικών δυνάμεων.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως διακόπτει τις πτήσεις της αφού οι αμερικανικές δυνάμεις της ζήτησαν να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας πριν από τη δική τους αποχώρηση.

«Η Ολλανδία ενημερώθηκε σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πρέπει να φύγει και θα οργανώσει τις τελευταίες πτήσεις αργότερα μέσα στην ημέρα», ανακοίνωσαν οι ολλανδοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας με επιστολή τους προς το κοινοβούλιο.

«Είναι μια οδυνηρή στιγμή διότι αυτό σημαίνει πως, παρά τις μεγάλες προσπάθειες κατά την προηγούμενη περίοδο, θα μείνουν πίσω άνθρωποι που δικαιούνται να μεταφερθούν στην Ολλανδία», πρόσθεσαν.

Στις Βρυξέλλες, ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε σήμερα πως η χώρα του τερμάτισε τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αφού αμερικανικές πηγες ενημέρωσαν την κυβέρνηση για επικείμενη επίθεση καμικάζι γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Ντε Κρο είπε σε συνέντευξη Τύπου πως το Βέλγιο απομάκρυνε από την Καμπούλ λίγο περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ενώ η τελευταία βελγική πτήση έφτασε στο Ισλαμαμπάντ χθες, Τετάρτη, το βράδυ.

«Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, της Τετάρτης, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά, λάβαμε πληροφορίες από αμερικανικές και άλλες πηγές ότι επίκειται επίθεση καμικάζι στην περιοχή του αεροδρομίου και η πρόσβαση μέσω των πυλών γινόταν όλο και πιο δύσκολη και σε κάποιο σημείο έγινε αδύνατη», δήλωσε ο Ντε Κρο.

Μεταξύ των 1.400 ανθρώπων που απομάκρυνε το Βέλγιο, οι περισσότεροι ήταν βέλγοι υπήκοοι, όμως η χώρα αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοικων απομάκρυνε επίσης πολίτες για λογαριασμό άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ολλανδίας.

Η Δανία ανακοίνωσε από την πλευρά της πως ολοκλήρωσε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και των οικογενειών τους απο την Καμπούλ.

«Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν είναι πλέον ασφαλείς», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Τρίνε Μπράμσεν μιλώντας χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Το τελευταίο αεροπλάνο, που συμμετείχε στη αποστολή απομάκρυνσης που οργάνωσε η Δανία, έχει ήδη προσγειωθεί στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, δήλωσε η υπουργός.

Το αεροπλάνο αυτό μετέφερε από την Καμπούλ 90 ανθρώπους, τους τελευταίους δανούς εργαζομένους, στρατιώτες και διπλωμάτες, πρόσθεσε.

Η Δανία απομάκρυνε τις τελευταιες ημέρες από το Αφγανιστάν περίπου 1.000 ανθρώπους.

Τερματίζουν τις απομακρύνσεις πολιτών η Ουγγαρία και η Πολωνία

Η Ουγγαρία και η Πολωνία τερματίζουν σήμερα τις πτήσεις με τις οποίες απομακρύνουν πολίτες από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Η Ουγγαρία τερματίζει τις πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αφού μετέφερε αεροπορικώς 540 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ούγγροι πολίτες, καθώς και Αφγανοί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι είχαν προγουμένως εργαστεί για τις ουγγρικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο ούγγρος υπουργός Άμυνας Τιμπόρ Μπένκο.

Τα δύο στρατιωτικά επιβατικά αεροπλάνα και όλοι οι στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση επέστρεψαν με ασφάλεια στην Ουγγαρία, δήλωσε ο Μπένκο σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ουγγαρία απομάκρυνε αεροπορικώς από το Αφγανιστάν συνολικά 540 ανθρώπους, περιλαμβανομένων Ούγγρων, Αυστριακών, Αφγανών και Αμερικανών, μεταφέροντάς τους με στρατιωτικό αεροπλάνο από την Καμπούλ στο Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια με εμπορική πτήση στη Βουδαπέστη.

Ο Μπένκο δήλωσε πως 57 οικογένειες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς, μεταξύ των οποίων 180 παιδιά.

«Όσο για τους αφγανούς υπηκόους, 87% εξ αυτών απομακρύνθηκαν, όσους ήρθαν σε επαφή μαζί μας εγκαίρως και μπόρεσαν να παραμείνουν σε επαφή, τους απομακρύναμε όλους», δήλωσε ο Μπένκο.

Η Ουγγαρία ήταν παρούσα με στρατεύματα στο Αφγανιστάν από την αρχή της αποστολής του ΝΑΤΟ το 2003.

Εξάλλου, στη Βαρσοβία, οι αρχές ανακοίνωσαν πως η Πολωνία ολοκλήρωσε «για λόγους ασφαλείας» την αποστολή της να απομακρύνει πολίτες από το Αφγανιστάν, αφου μετέφερε από τη χώρα αυτή περισσότερους από 1.300 ανθρώπους.

«Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην Πολωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μάρτσιν Πρζίντατς, υπογραμμίζοντας πως η αποστολή ολοκληρώνεται σήμερα «για λόγους ασφαλείας».

«Λόγω της εντεινόμενης τρομοκρατικής απειλής και της αυξανόμενης αστάθειας, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διακινδυνεύουμε τη ζωή των ανθρώπων μας», δήλωσε ο Πρζίντατς.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε πως η Πολωνία απομάκρυνε 937 ανθρώπους, χωρίς να διευκρινίσει αν επρόκειτο αποκλειστικά για αφγανούς συνεργάτες της Πολωνίας.

«Σήμερα τερματίζεται η επιχείρηση απομάκρυνσης που οργανώσαμε για τους Πολωνούς και για τους συνεργάτες της Πολωνίας», δήλωσε.

Το τελευταίο από τα 14 πολωνικά αεροπλάνα, που μετέφεραν ανθρώπους από το Αφγανιστάν στη Βαρσοβία μέσω του Ουζμπεκιστάν, προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στην πολωνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Πρζίντατς, από χθες, Τετάρτη, οι Ταλιμπάν δεν επιτρέπουν τις αναχωρήσεις παρά μόνο πολιτών τριών χωρών και απαγορεύουν αυτές αφγανών πολιτών.

Μεταξύ των ανθρώπων που απομάκρυνε η Πολωνία περιλαμβάνονται 175 άτομα που απομακρύνθηκαν κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, μερικοί εσθονοί συνεργάτες καθώς και περίπου 30 συνεργάτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διευκρίνισε.

Μια ολλανδική οικογένεια, καθώς και ένα άτομο που απομακρύνθηκε έπειτα από αίτημα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής περιλαμβάνονται επίσης στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στη Βαρσοβία.

Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν βρίσκονται σε καραντίνα στο πολωνικό έδαφος, δήλωσε ακόμη ο υφυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ