Αφγανιστάν: Δέν επιβεβαιώνεται η καταγγελία προπονητή ότι Ταλιμπάν αποκεφάλισαν παίκτρια ομάδας βόλεϊ

Η Μαχτζαμπίν Χακίμι, μέλος της εθνικής ομάδας βόλεϊ των Αφγανών που έπαιζε στην ηλικιακή ομάδα νέων, φέρεται να αποκεφαλίστηκε από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή.

Η Σουράγια Αφζάλι (ψευδώνυμο), μια από τους προπονητές της εθνικής ομάδας βόλεϊ των Αφγανών, κατήγγειλε τη δολοφονία της αθλήτριας σε συνέντευξή της στην The Independent, αλλά είπε ότι κανείς εκτός από την οικογένεια του Μαχτζαμπίν δεν γνώριζε την ακριβή ώρα και τον τρόπο του συμβάντος.

 

Η Μαχτζαμπίν Χακίμι, βρέθηκε νεκρή στις 6 Αυγούστου 2021, μία εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν. Οι φωτογραφίες που έστειλε στα ellinikahoaxes, ο διευθυντής του Aamaj News, Matiullah Shirzad, δείχνουν ότι δεν αποκεφαλίστηκε. Εργαζόταν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και το βόλεϊ ήταν ένα από τα χόμπι που είχε.

Το Aamaj News, που έχει έδρα την Καμπούλ, σε tweet που έκανε στις 20 Οκτωβρίου 2021 ανέφερε ότι η Mahjabeen Hakimi δεν αποκεφαλίστηκε από τους Ταλιμπάν και ότι σκοτώθηκε μυστηριωδώς μία εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ.

Η Μαχτζαμπίν έπαιξε στον Όμιλο Βόλεϊ του Δήμου Καμπούλ πριν από την κατάρρευση της προηγούμενης αφγανικής κυβέρνησης και ήταν μια από τις πιο επιτυχημένους παίκτες του συλλόγου.

Σύμφωνα με τον Afzali, μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης, οι γυναίκες αθλήτριες σε όλο το Αφγανιστάν αντιμετώπισαν μια σοβαρή απειλή ασφαλείας και οι Ταλιμπάν τους καταδίωξαν και έψαξαν τα σπίτια ορισμένων από αυτές σε διάφορες πόλεις.

Πολλές αθλήτριες, ιδιαίτερα μέλη της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν που έχουν αγωνιστεί σε ξένους και εγχώριους αγώνες και έχουν εμφανιστεί σε προγράμματα ΜΜΕ, βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή.

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας βόλεϊ του Αφγανιστάν είπε ότι μόνο δύο από τις παίκτριες της ομάδας μπόρεσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν με προσωπική δράση και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μέσα στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν και πανικοβάλλονται.

«Όλοι οι παίκτες της ομάδας βόλεϊ και οι υπόλοιπες γυναίκες αθλήτριες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, σε απόγνωση και φόβο», είπε η κ. Αφζάλι. «Όλοι αναγκάστηκαν να φύγουν και να ζήσουν σε άγνωστα μέρη».