Οι υπουργοί Εξωτερικών διαφόρων κρατών θα συμμετάσχουν σήμερα σε βιντεοδιάσκεψη για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ εισέρχεται πλέον στα τελευταία της 24ωρα.

«Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν μια ευθυγραμμισμένη προσέγγιση τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Ουάσινγκτον οργανώνει τη σύνοδο αυτή με «εταίρους-κλειδιά» την παραμονή της αποπεράτωσης της αποχώρησης του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, δύο εβδομάδες και κάτι μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν η Γαλλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, το Κατάρ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται επίσης ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα εκφραστεί μετά την ψηφιακή σύνοδο, για να ενημερώσει σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Η βιντεοδιάσκεψη οργανώνεται την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσινγκτον ότι καταστράφηκε όχημα φορτωμένο με εκρηκτικές ύλες κατά τη διάρκεια αεροπορικού πλήγματος στην Καμπούλ, μερικές ώρες μετά την προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν περί ενδεχόμενης νέας επίθεσης τρομοκρατών.

Την Πέμπτη, τρομοκρατική ενέργεια έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας στοίχισε τη ζωή σε κάπου εκατό ανθρώπους, ανάμεσά τους δεκατρείς αμερικανούς στρατιωτικούς.

Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έβαλαν στο στόχαστρο τομέα στο εξωτερικό του αεροδρομίου όπου εξετάζονταν από αμερικανικό προσωπικό τα αιτήματα για βίζες Αφγανών, Αμερικανών και υπηκόων άλλων κρατών που επιδίωκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Κάπου 114.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός Αφγανιστάν από τη 15η Αυγούστου.

Επίσης σήμερα οργανώνεται στον ΟΗΕ συζήτηση των κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένη στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ