Αφγανιστάν: O στρατηγός Σκοτ Μίλερ θα είναι ο νέος διοικητής της αποστολής του NATO

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει επιλέξει έναν στρατηγό των Ειδικών Δυνάμεων, ειδικευμένο στις παράτολμες και άκρως απόρρητες επιχειρήσεις, για τη διοίκηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, ανέφερε την Τρίτη Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός.

«Αναμένουμε την ανακοίνωση» του διορισμού του στρατηγού Σκοτ Μίλερ, 57 ετών, είπε ο αξιωματικός στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα «The Wall Street Journal».

Εάν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, θα διαδεχθεί τον στρατηγό Τζον Νίκολσον, ο οποίος είχε ονομαστεί τον Μάρτιο του 2016 επικεφαλής των δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν για μια περίοδο δύο ετών.

Ο στρατηγός Μίλερ είναι το τρέχον διάστημα επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC), υπ' ευθύνη της οποίας δρουν μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων όπως η Δύναμη Δέλτα του στρατού ξηράς και οι SEALs του Πολεμικού Ναυτικού, ανάμεσά τους και η Ομάδα Έξι των SEALs, η οποία εκτέλεσε την επιχείρηση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011 στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο στρατηγός Μίλερ ήταν επικεφαλής των ανδρών της Δύναμης Δέλτα στη μάχη του Μογκαντίσου, στη Σομαλία, τον Οκτώβριο του 1993, το θέμα της κινηματογραφικής ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ «Black Hawk Down».

Ο Μίλερ έχει αναπτυχθεί πολλές φορές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Ο διορισμός του στην ηγεσία των δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν αναμένεται να γίνει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς ο αφγανικός στρατός δυσκολεύεται να περιορίσει τη δράση των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), που έχουν διαπράξει το τελευταίο διάστημα πολλές πολυαίμακτες επιθέσεις.

Περίπου 14.000 Aμερικανοί στρατιωτικοί είναι ανεπτυγμένοι
ακόμη στο Αφγανιστάν, όπου αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη της αποστολής του NATO για την εκπαίδευση και την υποστήριξη του αφγανικού στρατού. Ορισμένοι διεξάγουν επίσης αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, ιδίως εναντίον του ΙΚ.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να επιβεβαιώσει επίσημα την επιλογή του στρατηγού Μίλερ. «Δεν έχουμε τίποτε να ανακοινώσουμε σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ανακοίνωσή του, «δεν σχολιάζουμε εσωτερικές διαβουλεύσεις».
Πάνω από 2.400 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στο Αφγανιστάν, όπου η εμπλοκή των ΗΠΑ άρχισε το 2001.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΝΑΤΟ