Γιατί το Αφγανιστάν προχωρά σε μαζικές απελευθερώσεις Ταλιμπάν

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν σκοπεύει να αφήσει ελεύθερους σήμερα 900 Ταλιμπάν που κρατούσε, ανακοίνωσε υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας, την ώρα που παραμένει σε ισχύ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η εκεχειρία που κήρυξαν το Σάββατο οι αντάρτες και η οποία τερματίζεται το βράδυ.

“Προβλέπεται (…) να απελευθερώσουμε 900 σήμερα”, δήλωσε ο Τζαβίντ Φαϊζάλ εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Καθώς οι δικαστικές διαδικασίες είναι πολύ τεχνικές, καμιά φορά τα έγγραφα που απαιτούνται παίρνουν περισσότερο καιρό από όσο πιστεύουμε. Οπότε ίσως φτάσουμε στους 900 ή ως το τέλος της ημέρας να φτάσουμε σε έναν αριθμό μεταξύ του 800 και του 900. Όμως η απόφαση που έχει ληφθεί προβλέπει την απελευθέρωση 900 (κρατούμενων Ταλιμπάν) σήμερα”, εξήγησε.

Άλλη πηγή από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή. “Οι απελευθερώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων, προκάλεσαν έκπληξη το Σάββατο όταν ανακοίνωσαν μονομερώς την αναστολή των εχθροπραξιών ώστε οι συμπολίτες τους να “μπορέσουν να γιορτάσουν με ειρήνη και άνεση” το Άιντ.

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι αμέσως δέχθηκε την πρόταση. Την Κυριακή ξεκίνησε “μια διαδικασία απελευθέρωσης έως και 2.000 κρατούμενων Ταλιμπάν, σε μια κίνηση καλής θέλησης ως απάντηση στην ακνακοίνωση των Ταλιμπάν για εκεχειρία”, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Σεντίκ Σεντίκι.

Σύμφωνα με τον Φαϊζάλ, οι 100 πρώτοι κρατούμενοι Ταλιμπάν αφέθηκαν ελεύθεροι χθες Δευτέρα και βάσει του αρχικού σχεδίου θα απελευθερώνονταν άλλοι 100 κάθε ημέρα “μέχρι να φτάσουμε τους 2.000”, μέχρι να ανακοινωθεί η απελευθέρωση 900 μόνο σήμερα.

Η ανταλλαγή κρατουμένων – έως και 5.000 Ταλιμπάν έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας-- προβλέπεται στη συμφωνία που υπέγραψαν οι αντάρτες στις 29 Φεβρουαρίου με τις ΗΠΑ στη Ντόχα, την οποία όμως δεν έχει επικυρώσει η Καμπούλ.

Οι αφγανικές αρχές πριν την εκεχειρία είχαν αφήσει ελεύθερους περίπου 1.000 κρατούμενους, ενώ οι αντάρτες περίπου 300.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ