Αφγανιστάν: Η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού έχει ολοκληρωθεί κατά 16%

Η απόσυρση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 11η Σεπτεμβρίου, έχει προχωρήσει κατά ποσοστό από 16 ως 25%, κατά την εβδομαδιαία εκτίμηση του Πενταγώνου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η επιχείρηση συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό.

Αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε τον Απρίλιο την αποχώρηση των στρατευμάτων, οι Αμερικανοί έχουν αποσύρει από τη χώρα υλικό ισοδύναμο με το φορτίο 160 μεταγωγικών αεροσκαφών C-17, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για το Αφγανιστάν. Έχουν επίσης παραδώσει σε αρμόδια υπηρεσία του Πενταγώνου 10.000 είδη προς καταστροφή.

Η προηγούμενη εκτίμηση, που είχε δημοσιοποιηθεί την 18η Μαΐου, έκανε λόγο για 115 C-17 και 5.000 αντικείμενα προς καταστροφή, ή το 13-20% της διαδικασίας απόσυρσης.

Η USCENTCOM υπενθύμισε ακόμη ότι παραχώρησε στο αφγανικό υπουργείο Άμυνας τον έλεγχο πέντε εγκαταστάσεων, ισάριθμων με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αμερικανικός στρατός αρνείται να γίνει πιο συγκεκριμένος για την ταχύτητα της αποχώρησης και την καταληκτική της ημερομηνία για λόγους «επιχειρησιακής ασφάλειας».

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αναμένεται να έχει προχωρήσει στην απόσυρση των τελευταίων 2.500 στρατιωτικών και 16.000 πολιτών συμβασιούχων που απομένουν ως την 11η Σεπτεμβρίου, την 20ή επέτειο των επιθέσεων του 2001 που προκάλεσαν την επέμβαση των ΗΠΑ.

Η απόσυρση των στρατευμάτων δεν τερμάτισε τις επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον της αφγανικής κυβέρνησης, του αφγανικού στρατού, αλλά και αμάχων.

Για τους Αμερικανούς, οι επιθέσεις δεν επηρεάζουν τη διαδικασία αποχώρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ