Αφγανιστάν: Εκατοντάδες μουτζαχεντίν ταλιμπάν προς την Κοιλάδα του Πανσίρ

Οι ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι «εκατοντάδες» μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος κατευθύνονται προς την Κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοανατολικά της Καμπούλ, μία από τις λίγες ζώνες του Αφγανιστάν που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

«Εκατοντάδες μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου κατευθύνονται προς το Κρατίδιο του Πανσίρ για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, αφού οι τοπικοί άρχοντες αρνήθηκαν να το παραδώσουν με ειρηνικό τρόπο», ανακοίνωσαν οι ταλιμπάν στα αραβικά στον λογαριασμό τους στο Twitter.

Οι δυνάμεις των ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου σχεδόν χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, έπειτα από αστραπιαία γενική επίθεση που ξεκίνησε τον Μάιο, παράλληλα με την αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ενας θύλακας αντίστασης δημιουργήθηκε στην Κοιλάδα του Πανσίρ, η οποία ιστορικά θεωρείται προπύργιο των δυνάμεων κατά των ταλιμπάν. Του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης στο Πανσίρ ηγείται ο γιος του διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας και ηγέτη της αντίστασης κατά των Σοβιετικών στην δεκαετία του '90 Αχμαντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος δολοφονήθηκε από την Αλ Κάιντα τις παραμονές των επιθέσεων των 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης δήλωσε ότι γίνονται προετοιμασίες «για πόλεμο μακράς διάρκειας» με τους ταλιμπάν, αν δεν καταφέρουν να διαπραγματευθούν μαζί τους τον σχηματισμό ευρέος κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί στην Κοιλάδα του Πανσίρ για να πολεμήσουν κατά του νέου καθεστώτος.

«Οι ταλιμπάν δεν θα διαρκέσουν αν συνεχίσουν έτσι. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε το Αφγανιστάν και προειδοποιούμε ότι θα υπάρξει αιματοχυσία», δήλωσε ο Αχμαντ Μασούντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ