Αφγανιστάν: Δεκάδες γυναίκες στους δρόμους της Καμπούλ- Διαδήλωση για τον αποκλεισμό τους από εκπαίδευση - εργασία

Δεκάδες Αφγανές διαδήλωσαν σήμερα στην Καμπούλ, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, στην εργασία και την πολιτική εκπροσώπηση, σε μια διαδήλωση που επέτρεψαν οι Ταλιμπάν.

«Τρόφιμα, καριέρες, ελευθερία!», φώναζε το πλήθος, ενώ ορισμένες από τις συμμετέχουσες στην κινητοποίηση κρατούσαν πανό, όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ της πρόσβασης των γυναικών σε πολιτικές θέσεις.

Αν και οι διαδηλώσεις απαγορεύονται από τη νέα εξουσία του Αφγανιστάν, οι αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» για την οργάνωση αυτής της πορείας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, μετά τις πρώτες χιονοπτώσεις, στη χώρα.

Ορισμένες γυναίκες κρατούσαν πανό, όπου αποτυπώνονταν οι διαμαρτυρίες που διατυπώνουν και οι ίδιοι οι Ταλιμπάν, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η διεθνής κοινότητα έχει «παγώσει» βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ταλιμπάν, που επανέκτησαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, δεσμεύτηκαν να κυβερνήσουν με λιγότερη βαναυσότητα σε σύγκριση με την πρώτη διακυβέρνησή τους τη δεκαετία του 1990, όμως οι γυναίκες έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί από τη δημόσια διοίκηση και την πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αν και τους δόθηκε το δικαίωμα να διαδηλώσουν, κάποιες διαδηλώτριες επιβεβαίωσαν ότι συνεχίζουν να φοβούνται τη νέα ηγεσία της χώρας.

«Ο φόβος παραμένει, όμως δεν μπορούμε να ζούμε μέσα στον φόβο. Πρέπει να πολεμήσουμε τον φόβο μας», είπε μία Αφγανή που συμμετείχε στη διαδήλωση, η 28χρονη Σαχίρα Κοχιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ