Άδεια σε πρόσφυγες από τις βάσεις Κύπρου για μόνιμη εγκατάσταση σε Βρετανία

AP Photo/Petros Karadjias
Δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου χορήγησε η βρετανική κυβέρνηση σε πρόσφυγες που εδώ και δύο δεκαετίες ζουν σε εγκαταστάσεις των βάσεων στην Κύπρο.

Πρόκειται για 31 μέλη έξι οικογενειών, οι επικεφαλής των οποίων είχαν φτάσει στο έδαφος των βάσεων τον Οκτώβριο του 1998. Συνολικά 75 πρόσφυγες από την Αιθιοπία, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Συρία είχαν ξεβραστεί τότε στην Κύπρο, όταν το σκάφος τους που κατευθυνόταν προς την Ιταλία παρεξέκλινε της πορείας του.

Έχοντας εδώ και χρόνια αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, τα μέλη των έξι οικογενειών διεξήγαγαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια δικαστικό αγώνα για να τους επιτραπεί να μεταφερθούν από τις ελλιπείς εγκαταστάσεις της βάσης Δεκέλειας στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε επανειλλημένα αρνηθεί ότι έχει τη νομική ευθύνη για την τύχη των προσφύγων αυτών. Το αρμόδιο βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να εγκρίνει το αίτημά τους λίγο πριν από την οριστική εξέταση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο.

Σε προκαταρκτική απόφαση το ίδιο δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Ιούλιο του 2017 ότι η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες έχει ισχύ στις περιοχές των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Παρά την υπαναχώρηση, η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται τη νομική υπευθυνότητα για τους συγκεκριμένους πρόσφυγες.

Η δικηγόρος των 31 προσφύγων Τέσσα Γκρέγκορι, από το γραφείο Leigh Day του Λονδίνου, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που ο νυν υπουργός Εσωτερικών έπραξε το ανθρώπινο και συμφώνησε να χορηγήσει στους πελάτες μας και στις οικογένειές τους άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόνιμη διαμονή.

»Οι κεφαλές αυτών των οικογενειών προσφύγων που ξεβράστηκαν σε μία βρετανική στρατιωτική βάση το 1998 διέφευγαν τρομερών συνθηκών στις χώρες τους. Αντί να τύχουν καλωσορίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πρόσφυγες, αφέθηκαν να ζουν σε μία μετέωρη κατάσταση επί 20 χρόνια, μεγαλώνοντας τις οικογένειές τους σε ανεπαρκή στέγαση, μολυσμένη με θανατηφόρο αμίαντο και χωρίς επίσημη ταυτότητα.

»Οι πελάτες μου θέλουν τώρα να αφήσουν πίσω τους αυτά τα χαμένα χρόνια και να χτίσουν μία νέα ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο με σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτές οι έξι οικογένειες έχουν ξανά ελπίδα και ανυπομονούν να συμβάλουν στην κοινωνία μας».

Ο επικεφαλής των εναγόντων Ταγκ Μπασίρ ευχαρίστησε όσους βοήθησαν τον ίδιο και τους υπόλοιπους 30 πρόσφυγες «να δραπετεύσουν από αυτόν τον εφιάλτη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Δεν μπορώ να εκφράσω πόσο ευτυχισμένες είναι οι οικογένειές μας που μας δίνεται αυτή η ευκαιρία να έρθουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ξαναρχίσουμε τις ζωές μας».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο