Βελιγράδι: Πώς θα υποδεχθεί τους επισκέπτες την περίοδο των εορτών

Με δύο ολοκαίνουριες οικιστικές ενότητες, με 60 νέα ξενοδοχεία και πλήρη τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, η πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι είναι έτοιμο να υποδεχθεί τουρίστες την εορταστική περίοδο.

Το Βελιγράδι ως προορισμός Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, City Break και Πολιτισμού παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Τουρισμού Βελιγραδίου (TOB) και το Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την εταιρία Tourism Plus.

Το Βελιγράδι έχει 120 ξενοδοχεία, μερικές χιλιάδες εστιατόρια και καφετέριες, 10.000 ιδιωτικά καταλύματα. Σε όλα εφαρμόζονται τα μέτρα και οι υποδείξεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την προστασία από την Covid-19, τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τουριστικού Οργανισμού Βελιγραδίου, Σλόμπονταν Ούνκοβιτς.

Επισημαίνοντας ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οικοδομήθηκαν 60 καινούρια ξενοδοχεία και πάνω 5.000 ιδιωτικά καταλύματα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εντελώς νέο τμήμα της σερβικής πρωτεύουσας, το «Βελιγράδι στο Νερό» (Belgrade Waterfront), μνημειώδες έργο αστικής αναζωογόνησης και στις αναπλάσεις πλατειών, κήπων, αλλά και στην πολιτισμική κληρονομιά του Βελιγραδίου.

Την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης έχει ετοιμαστεί πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων που θα διαρκέσει από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι έως και τις 13 Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά με το παλιό ημερολόγιο), όπως διευκρίνισε.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάρκα, πλατείες και πολιτιστικούς χώρους με τη συμμετοχή συλλόγων και χορωδιών και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η υποδοχή του Νέου Έτους στο Βελιγράδι θα γίνει με δύο μουσικές εκδηλώσεις. Μπροστά από τη Βουλή της Σερβίας θα ανέβουν στη σκηνή σταρ της turbo – folk σκηνής και στον παραποτάμιο πεζόδρομο της πόλης διοργανώνεται συναυλία με τον παγκόσμιας φήμης συνθέτη και μουσικό Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

«Όπως το Βελιγράδι αγκαλιάζουν δύο ποταμοί, ο Σάβος και ο Δούναβης, θα υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας με θερμή αγκαλιά και θα περάσουν όμορφα και αλησμόνητα» τόνισε ο κ. Ούνκοβιτς.

Το 2019 οι Έλληνες ήταν η εθνικότητα με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στο Βελιγράδι

Το 2019 οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων στην πρωτεύουσα της Σερβίας ήταν 100.000. Οι Έλληνες ήταν η εθνικότητα με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στο Βελιγράδι, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Tourism Plus, Νίκος Σαπουντζής. Την Ελλάδα την ίδια χρονιά επισκέφθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες, πρόσθεσε.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας είναι παραδοσιακά φιλικές, χρονολογούνται εδώ και πάνω από 150 χρόνια και συμβάλουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης τους, κυρίως στον οικονομικό τομέα, τόνισε στον χαιρετισμό της η πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Γιασμίνα Μίλατσιτς.

Παρ΄όλο που ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων επισκέπτεται το Βελιγράδι και τη Σερβία, παραμένει μεγαλύτερος ο αριθμός των Σέρβων που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Για να εξισορροπηθούν αυτά τα μεγέθη πρέπει να προσδιορίσουμε πιο συγκεκριμένα τις σχέσεις μας, υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνδιάσκεψη Βαλκανικών Πόλεων στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία συμμετείχε τονίζοντας ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν ήταν η συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, τουρισμού και του αθλητισμού. Μετά την υπογραφή του συμφώνου με πολλή χαρά βλέπω ότι είμαστε εδώ και το εφαρμόζουμε, σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι στο περιθώριο της συνδιάσκεψης συζήτησε με τον δήμαρχο Βελιγραδίου, Ζόραν Ραντόγιτσιτς τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων.

«Μπορεί η αναλογία των τουριστών που έρχονται από τη Σερβία στη χώρα μας, να μην είναι αντίστοιχη με την τουριστική ροή από την Ελλάδα στη Σερβία, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάτοικος της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας που δεν έχει επισκεφθεί έστω και μία φορά το Βελιγράδι» ανέφερε ο Αλέξανδρος Θάνος, Τομεάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζοντας ότι το κύμα του τουρισμού μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο και στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ότι ο πολιτισμός ενώνει τους δύο λαούς και μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Στην αγάπη που νιώθουν οι Σέρβοι για κάθε τι ελληνικό έκανε αναφορά η Άντζελα Βαρέλα, επικεφαλής του Γραφείου ΕΟΤ Σερβίας. «Η Ελλάδα είναι ένας αγαπημένος τουριστικός προορισμός για τους Σέρβους, όχι τώρα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αξίζει κάθε προσπάθεια ώστε και οι Έλληνες να ανταποδώσουν αυτή την αγάπη στους Σέρβους και να αναπτύξουμε διμερείς σχέσεις στον τουρισμό» είπε.

«Έχουν περάσει 2,5 χρόνια, μας χώρισε η Covid-19 όμως ελπίζω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις και θα συνεργαστούμε και θα είμαστε ξανά κοντά» τόνισε η Λίλιανα Αλαϊμπέγκοβιτς, διευθύντρια προγραμμάτων Ανάπτυξης, Προώθησης και Μάρκετινγκ του Οργανισμού Τουρισμού Βελιγραδίου.

«Το Βελιγράδι δεν κοιμόταν αυτά τα 2,5 χρόνια, αποκτήσαμε δύο φανταστικές οικιστικές ενότητες, το «Βελιγράδι στο Νερό» και την ανανεωμένη πλατεία Savski Trg, που προσφέρονται για περπάτημα δίπλα στο ποτάμι» συμπλήρωσε.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης και η διευθύντρια του Μουσείου της πόλης του Βελιγραδίου, Γέλενα Μεντάκοβιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ