Νάξος: Οι ροζ λίμνες του Αγίου Προκοπίου (video)

Και ποιος δε γνωρίζει για την ξακουστή και μαγευτική παραλία του Αγίου Προκοπίου, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και τη χρυσαφένια χοντρή άμμο…

Ακριβώς πίσω από αυτήν βρίσκονται οι συναρπαστικές ροζ λίμνες του Αγίου Προκοπίου που, κυρίως τώρα το χειμώνα, είναι σα να ξεπηδούν από παραμύθι… αν και δεν έχουν τύχει της καλύτερης αντιμετώπισης από τους αρμόδιους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι λίμνες απλώνονται σε έναν τεράστιο χώρο, και τις χωρίζουν από την παραλία οι αμμόλοφοι που βρίσκονται στην περιοχή. Όπως ανέφερε στο naxostimes.gr ο Σύλλογος «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» εκεί ζουν και αναπαράγονται κυρίως ποταμοσφυριχτές και θαλασσοσφυριχτές και άλλα «αόρατα» πλάσματα της φύσης που δίνουν κι αυτό το ξεχωριστό ροζ χρώμα στα νερά των λιμνών. Πολλές φορές η λίμνη φιλοξενεί και άλλα αποδημητικά πτηνά.

Το νερό τους είναι αλμυρό, ενώ δεν έχουν ιδιαίτερο βάθος.

«Το ροζ-κοκκινωπό χρώμα των νερών σε λεκάνες με πολύ υψηλή αλατότητα οφείλεται μόνο σε ανάπτυξη μικροργανισμών του νερού και συγκεκριμένα των εξής δύο. Πρώτον, στην ανάπτυξη ενός βακτηριδίου που αντέχει σε πολύ υψηλές αλατότητες και ονομάζεται Halobacterium salinarum. Δεύτερον, στην ανάπτυξη ενός φυτοπλαγκτονικού είδους (μικροφύκος) που και αυτό αντέχει σε πολύ υψηλές αλατότητες και ονομάζεται Dunaliella salina. Επίσης και σε κάποιους άλλους οργανισμούς οι οποίοι και αυτοί συμβάλλουν δευτερευόντως και εμμέσως στο χρώμα και στον έμβιο πλούτο των υπεράλμυρων νερών» αναφέρει ο κ. Γεώργιος Χώτος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Εργαστήριο Καλλιέργειας Πλαγκτού Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.

Οι ροζ λίμνες του Αγίου Προκοπίου έχουν καταπατηθεί και υποβαθμιστεί βάναυσα από την αδιαφορία των υπευθύνων που όχι μόνο δεν προστατεύουν το φυσικό αυτό πλούτο του τόπου που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο έλξης τουριστών, αλλά αντιθέτως τον υποβαθμίζουν με κάθε τρόπο.

Οι λίμνες το καλοκαίρι όπως είναι φυσικό συρρικνώνονται και γίνονται …δρόμος και parking των επισκεπτών της περιοχής ενώ οι φωλιές των πουλιών καταστρέφονται. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν έχει καταγγελθεί ότι στις λίμνες αυτές έπεφταν ακόμα και λύματα…

Πηγή: naxostimes.gr
TAGS: Νάξος