CEO TUI σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει φέτος ακόμη και το επίπεδο του 2019 στον τουρισμό

Τηλεδιάσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου στη Ρόδο, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό.

«Αναμένουμε διπλασιασμό των αφίξεων στην Ελλάδα από την πλευρά του Ομίλου TUI το 2022 σε σύγκριση με πέρυσι

Με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη σύσταση του Co-Lab, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αναμένουμε φέτος μια πολύ καλή τουριστική σεζόν από την έναρξή της», με τον κ. Joussen να τονίζει ότι αναμένει τον διπλασιασμό των αφίξεων από την πλευρά του Ομίλου TUI το 2022 σε σύγκριση με το περασμένο έτος, που σημαίνει ότι οι επισκέπτες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσω του ομίλου θα ξεπεράσουν ακόμα και τα επίπεδα του 2019.

«Πέρυσι 1,5 εκατομμύριο πελάτες της TUI επισκέφτηκαν την Ελλάδα» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, προσθέτοντας ότι «ήδη για φέτος πιστεύουμε ότι θα υπερβούμε τα προ κρίσης επίπεδα. Άρα ο σχεδιασμός μας για το τρέχον έτος αφορά 3 εκατομμύρια πελάτες της TUI στην Ελλάδα».

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει φέτος ακόμη και το επίπεδο του 2019

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα και θα αποτελέσει έναν από τους κερδισμένους της υγειονομικής κρίσης» σημείωσε ο Fritz Joussen, ενώ υπογράμμισε ότι τα μέτρα προστασίας που κατάρτισε και ενεργοποίησε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτέλεσαν κρίσιμο στήριγμα για τον τουρισμό.

«Έχετε υπάρξει εξαιρετικοί στην διαχείριση της κρίσης και στη διαχείριση των πρωτοκόλλων για τους προορισμούς. Οι πελάτες αισθάνονταν ασφαλείς, που ήταν πολύ σημαντικό γι’ αυτούς. Πιστεύω ότι πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα και επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για όλες τις προσπάθειές σας», είπε.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.

Το νέο τουριστικό μοντέλο

Μιλώντας για το χαρακτήρα της πρωτοβουλίας στη Ρόδο, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας GR-eco Islands, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «θέλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και επιμένουμε σταθερά ότι το νέο μας τουριστικό μοντέλο πρέπει να είναι βιώσιμο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η πράσινη μετάβαση είναι σημαντική και σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό Ταμείο για όλα τα νησιά του Αιγαίου ώστε να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι να συμμετάσχουν σε projects τα οποία θα εστιάζουν ιδιαίτερα σε ζητήματα βιωσιμότητας».

Παράλληλα σημείωσε ότι «η επέκταση της τουριστικής σεζόν είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες στην μακροπρόθεσμη στρατηγική μας και πιστεύουμε ότι πολλοί από τους προορισμούς μας, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου, έχουν την ικανότητα να προσελκύσουν και επισκέπτες πέραν των καλοκαιρινών μηνών».

«Υπάρχει ένα γενικότερο αφήγημα που υπερβαίνει τον τουρισμό. Πιστεύω πως η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μια χώρα που γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω της μια δεκαετία κρίσεων και πόνου και είναι μια χώρα που επιδιώκει πλέον να στραφεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το 2022 ο ελληνικός Τουρισμός θα είναι πρωταγωνιστής»

«Ο βιώσιμος Τουρισμός αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής Κυβέρνησης. Και είναι σημαντική για εμάς η επιλογή της TUI να καταστεί η Ρόδος ο πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, χάρη στις εντατικές προσπάθειες που έχουμε κάνει με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη», τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

«Εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά ώστε να είμαστε leaders στον Τουρισμό. Η δουλειά αποδίδει όπως φαίνεται από τα έως τώρα στοιχεία των προκρατήσεων και καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2022 ο ελληνικός Τουρισμός θα είναι πρωταγωνιστής», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Απευθυνόμενος προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι «βασιζόμαστε σε εσάς ως ισχυρούς εταίρους και θέλουμε να συνεργαστούμε με σταθερότητα και συνέπεια, για να πετύχουμε από κοινού την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αναμένουμε καλές τιμές από εσάς και καλές προσφορές προς τους ξενοδόχους μας».

Εξασφαλισμένοι πόροι για προγράμματα re-skilling και up-skilling

O Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος τόνισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο ανθρώπινο δυναμικό και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις. Σημείωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί σημαντικοί κοινοτικοί και εθνικοί πόροι για προγράμματα re-skilling και up-skilling εργαζομένων και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην ιδέα της συνεργασίας με τον Όμιλο TUI και στην τουριστική επαγγελματική εκπαίδευση, με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και τις ευκαιρίες για επανεκπαίδευση εργαζομένων στον τουριστικό τομέα.

«Μεγάλη συμμαχία και ψήφος εμπιστοσύνης»

«Αυτή η μεγάλη συμμαχία, με έναν ηγέτη της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, όπως ο Όμιλος TUI, πιστεύω ότι ξεπερνά τα στενά όρια της κοινής μας αφοσίωσης σε αυτό το εγχείρημα. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη Ρόδο, την Περιφέρειά μας και την Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Δουλεύουμε λοιπόν για τα επόμενα χρόνια, για την επόμενη δεκαετία καθώς η βιωσιμότητα είναι το απαραίτητο στοιχείο που θα μας βοηθήσει να πάμε ακόμα πιο μακριά. Ένα νησί 2,5 εκατομμυρίων αφίξεων το χρόνο μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα μέσα από την κοινή προσπάθεια των πολιτών, του Δήμου και των επαγγελματιών» υπογράμμισε, για όσα κινητοποιεί το έργο στη Ρόδο, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.

Η ταυτότητα του πρώτου Co-Lab στη Ρόδο

Η συμφωνία για την ίδρυση του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας Co-Lab αφορά την ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων που θα διασφαλίσουν τον βιώσιμο τουρισμό. Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Όμιλο TUI και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε τηλεδιάσκεψη με το Μέγαρο Μαξίμου, με τη στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Όμιλος TUI αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως.

Το καινοτόμο Co-Lab θα συσταθεί στη Ρόδο, με στόχο να συμβάλλει στη μετατροπή του νησιού σε υπόδειγμα πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού που θα αφορά ολόκληρη την αλυσίδα υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης: από τα ξενοδοχεία και τα μέσα μεταφοράς έως τα μουσεία και τους χώρους ψυχαγωγίας.

Με τον τρόπο αυτό, το Νησί των Ιπποτών θα προσφέρει έναν απτό οδικό χάρτη που θα μπορούν να υιοθετήσουν τουριστικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο. Το νέο εργαστήριο θα αναζητήσει εφαρμόσιμες απαντήσεις σε σοβαρές προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως η μείωση του αντίκτυπου του τουρισμού στο περιβάλλον, αλλά με οφέλη για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομικών και για την αγορά εργασίας, χωρίς αποκλεισμούς. Πυξίδα για τη δράση του Co-Lab θα είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Co-Lab θα αποτελέσει παράλληλα κόμβο για τη συστηματική συνεργασία ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, την επιχειρηματικότητα και την τοπική κοινωνία σε κάθε στάδιο της όλης διαδικασίας, ώστε οι λύσεις που θα υλοποιηθούν να έχουν ευρεία στήριξη, θα καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού και να αποτελούν προϊόν σοβαρής διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι στα Ηνωμένα Έθνη όταν μιλάμε για βιωσιμότητα, δεν μιλάμε μόνο για περιβαλλοντική, οικολογική βιωσιμότητα. Αλλά και στην κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός.

«Χωρίς βιωσιμότητα στην οικονομία και την κοινωνία, δεν θα επιτευχθεί βιωσιμότητα στο πεδίο του περιβάλλοντος. Εάν οι πολίτες δεν γνωρίζουν πώς θα έχουν μερίδιο στον παγκόσμιο πλούτο, πώς θα εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τα παιδιά τους, πώς θα έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα δεν θα μεριμνήσουν για το περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Joussen.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr