Ανακρούει πρύμναν ο Ζάκερμπεργκ: Η Meta σε καμία περίπτωση δεν απειλεί να φύγει από την Ευρώπη

Ανακρούει πρύμναν ο Ζάκερμπεργκ: Η Meta σε καμία περίπτωση δεν απειλεί να φύγει από την Ευρώπη

«Δεν πάω πουθενά…» Ανακρούει πρύμναν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετά το θόρυβο που προκάλεσε η είδηση ότι η Meta (δηλαδή οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων Facebook, Instagram, WhatsApp) απειλεί με αποχώρηση από την Ευρώπη «εάν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε SCCs ή σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες». 

«Η Meta σε καμία περίπτωση δεν απειλεί και δεν έχει καμία απολύτως επιθυμία να αποχωρήσει από την Ευρώπη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, αφήνει όμως υπαινιγμούς για το ζήτημα με τα προσωπικά δεδομένα που ανέκυψε.  

«Υπήρξαν αναφορές στον Τύπο ότι ‘απειλούμε’ να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τους μηχανισμούς μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι αλήθεια», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη.

«Όπως όλες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να γνωστοποιούμε τους σημαντικούς κινδύνους στους επενδυτές μας. Την περασμένη εβδομάδα, όπως κάναμε και στα προηγούμενα τέσσερα οικονομικά τρίμηνα, αποκαλύψαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τους μηχανισμούς μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, συνιστά απειλή για την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές και να λειτουργούμε τις υπηρεσίες μας στην Ευρώπη» τονίζεται. 

Όπως διευκρινίζει όμως η Meta, «δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να αποσυρθούμε από την Ευρώπη. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Meta, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζεται στη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να λειτουργούν οι παγκόσμιες υπηρεσίες μας. Δεν είμαστε οι μόνοι. Τουλάχιστον 70 άλλες εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, συμπεριλαμβανομένων δέκα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, έχουν επίσης θίξει τους κινδύνους γύρω από τις διαβιβάσεις δεδομένων στις εκθέσεις των κερδών τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Meta, εδώ και πολλά χρόνια, το νομικό πλαίσιο που υποστηρίζει τη μεταφορά δεδομένων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού «αντιμετωπίζει σοβαρές διαταραχές» . Η συμφωνία Safe Harbour καταργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2015. Το περασμένο καλοκαίρι το Privacy Shield η οποία χρησιμοποιήθηκε από περισσότερες από 5.000 εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επίσης ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν με βάση τη σύγκρουση μεταξύ των νόμων της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με την προστασία των δεδομένων.

«Θέλουμε να προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών της ΕΕ και θέλουμε το διαδίκτυο να συνεχίσει να λειτουργεί όπως προβλεπόταν: χωρίς προστριβές και σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, αλλά χωρίς να περιορίζεται από τα εθνικά σύνορα. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα και, όπως και άλλες εταιρείες σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά τις πιθανές επιπτώσεις στα εκατομμύρια των ανθρώπων και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας καθώς προχωρούν αυτές οι εξελίξεις» υποστηρίζει ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης. 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: about.fb.com