Κλείσιμο

Χτύπημα κάτω... από τη ζώνη

Σε σειρά των τηλεοπτικών διαφημίσεων στην Αυστραλία, εμφανίζονται γυναίκες να κουνούν το μικρό δάκτυλο του χεριού τους, χειρονομία η οποία συμβολίζει το μικρό πέος, καθώς οι άνδρες οδηγοί περνούν από μπροστά τους με υπερβολική ταχύτητα.

Η ύψους 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων διαφημιστική εκστρατεία έχει ως στόχο να καταστήσει την οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα κοινωνικώς μη αποδεκτή συμπεριφορά μεταξύ των νέων οδηγών, ενώ θα προβάλλεται στην τηλεόραση, τις κινηματογραφικές αίθουσες, τις στάσεις των λεωφορείων και στο Διαδίκτυο.

Η τακτική-σοκ προηγούμενων εκστρατειών οι οποίες έδειχναν συγκλονιστικές εικόνες νεκρών και τραυματιών σε τροχαία δυστυχήματα δεν τελεσφόρησαν, όπως δήλωσε η Υπηρεσία Οδών και Συγκοινωνιών (RTA) της Νέας Νότιας Ουαλίας, αρμόδια για την οργάνωση της εκστρατείας.

Η έντονη ενασχόληση με "τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης...και τις ταινίες τρόμου" έχει οδηγήσει πολλούς νέους να αντιμετωπίζουν μάλλον αδιάφορα τις βίαιες εικόνες αυτών των διαφημίσεων, όπως επεσήμανε στην εφημερίδα Sydney Morning Herald ο Τζον Γουέλαν, εκπρόσωπος της RTA.

Στη νέα εκστρατεία εμφανίζεται ένας νεαρός οδηγός ο οποίος ανάβει τη μηχανή του αυτοκινήτου του και περνά τους φωτεινούς σηματοδότες με υπερβολική ταχύτητα, μπροστά από δύο νεαρές γυναίκες, ενώ ένας ακόμη οδηγός περνά με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από πεζή γυναίκα.

Στη συνέχεια οι γυναίκες αυτές κινούν το μικρό δάκτυλο του χεριού τους σε αργή κίνηση και σε ένδειξη αποδοκιμασίας.

"Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να περάσει το μήνυμα", τόνισε ο κ. Γουέλαν.

Η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα συγκαταλέγεται μεταξύ των αιτιών για το 40% σχεδόν των τροχαίων δυστυχημάτων στη Νέα Νότια Ουαλία σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της RTA.

Η διαφημιστική εκστρατεία συμπίπτει χρονικά με την εισαγωγή νέων περιορισμών για τους εκπαιδευόμενους οδηγούς, όπως είναι η απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου, ο περιορισμός του επιτρεπόμενου αριθμού των νεαρών επιβαινόντων στο αυτοκίνητο, καθώς και πιο αυστηρά πρόστιμα για την υπερβολική ταχύτητα.
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Γιολάντα Γεωργίου)