Βενετία πριν και μετά την πανδημία: Εικόνες από το διάστημα

Δύο φωτογραφίες, τραβηγμένες με έναν χρόνο διαφορά, οι οποίες μαρτυρούν πέρα από κάθε περιγραφή τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία στα εμβληματικά κανάλια της Βενετίας έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. 

Οι φωτογραφίες, η μία τραβηγμένη πριν λίγες ημέρες, στις 13 Απριλίου και η άλλη στις 19 Απριλίου 2019, δείχνουν τη δραματική μείωση στις γόνδολες και τις βάρκες που διασχίζουν τους υδάτινους δρόμους της διάσημης τουριστικής ιταλικής πόλης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τα διάσημα κανάλια είναι από τα πλέον φωτογραφημένα αξιοθέατα στη Βενετία, μίας πόλης της βορειοανατολικής Ιταλίας που συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών.

Ωστόσο μετά το lockdown που ακολούθησε την εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα, στις 8 Μαρτίου, η συνήθως κατάμεστη πόλη είναι πλέον σχεδόν έρημη.

Αυτό έχει επηρεάσει, όπως είναι λογικό, και τις υδάτινες μετακινήσεις, με τα δύο μεγαλύτερα κανάλια της πόλης το Grand Canal και το Giudecca Canal να διασχίζονται πλέον φέτος από πολύ λιγότερες βάρκες.

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο δορυφόρος Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοπέρνικος το οποίο παρατηρεί τη γη και κάθε αλλαγή στο περιβάλλον.

Εκτός από την μείωση στις μετακινήσεις τους, οι Βενετσιάνοι έχουν πλέον την ευκαιρία να παρατηρήσουν καλύτερα και τον υδάτινο κόσμο των καναλιών, αφού τα πολύ πιο καθαρά νερά επιτρέπουν την εμφάνιση πολύ περισσότερων ψαριών απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη και η δεύτερη πιο πληττόμενη στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 21.645 την Μ. Πέμπτη και τα κρούσματα τα 165.155 σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Πηγή: CNN