Τραμπ απειλεί Μπολσονάρο για Huawei: Τι δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βραζιλία

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ στη Βραζιλία δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει «συνέπειες» εάν επιτραπεί στην κινεζική Huawei Technologies πρόσβαση στο δίκτυό της 5G, αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Κίνα δεν προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέτεινε τις προσπάθειες για τον περιορισμό του ρόλου της Huawei στην ανάπτυξη υψηλής ταχύτητας τεχνολογίας πέμπτης γενιάς στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Πιστεύει ότι η Huawei θα παραδώσει δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Η Huawei αρνείται ότι κατασκοπεύει για λογαριασμό της Κίνας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τοντ Τσάπμαν είπε στην εφημερίδα Ο Γκλόμπο ότι η Βραζιλία δεν θα αντιμετωπίσει αντίποινα για την επιλογή της Huawei, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει συνέπειες.

«Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις της», δήλωσε ο Τσάπμαν. «Οι συνέπειες που βλέπουμε στον κόσμο είναι ότι οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην πνευματική ιδιοκτησία φοβούνται να κάνουν επενδύσεις σε χώρες όπου η πνευματική ιδιοκτησία δεν προστατεύεται».

Ο Τσάπμαν πρόσθεσε ότι η US International Development Finance Corp, μια κυβερνητική εταιρεία που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την ενίσχυση των προσπαθειών χρηματοδότησης της ανάπτυξης στο εξωτερικό των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας, έχει 60 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να διαθέσει χρήματα από το ταμείο για να βοηθήσει τους συμμάχους που επιλέγουν να αγοράσουν την τηλεπικοινωνιακή τους υποδομή από «αξιόπιστους προμηθευτές».

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ανάπτυξη 5G στη χώρα θα πρέπει να πληροί τις εθνικές απαιτήσεις κυριαρχίας, πληροφοριών και ασφάλειας δεδομένων. Ένας μακροχρόνιος σκεπτικιστής της Κίνας, ο Μπολσονάρο υιοθέτησε μια λιγότερο τραχιά στάση απέναντι στο Πεκίνο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, αν και παραμένει στενός σύμμαχος του Τραμπ.

Σημειώνεται ότι η Κίνα αποτελεί κορυφαία αγορά για τις βραζιλιάνικες εξαγωγές. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα στέλεχος της Huawei προειδοποίησε ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να υποστεί «χρόνια καθυστέρησης» και υψηλότερο κόστος στην ανάπτυξη ενός δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G, εάν υποκύψει στην αύξηση της πίεσης των ΗΠΑ για να απορρίψει τον κινεζικό προμηθευτή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Οι Βραζιλιάνοι τηλεπικοινωνιακοί φορείς έχουν κατασκευάσει σημαντικά τμήματα της υποδομής τους χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό της Huawei.


Πηγή: Reuters