Το σπήλαιο Αρκτικής θα διαφυλάξει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη ανοικτού κώδικα μετά την αποκάλυψη

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Ακόμη κι αν έρθει η συντέλεια του κόσμου, ένα πράγμα θα μείνει άθικτο. Η βιβλιοθήκη ανοικτού κώδικα στο Σβάλμπαρντ θα συνεχίσει να υπάρχει για χρόνια και θα διαφυλάσσει στοιχεία για τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας από όσα υπήρχαν στον κόσμο πριν την αποκάλυψη.

Το Σβάλμπαρντ είναι η τελευταία στάση για τον πολιτισμό πριν από τον Βόρειο Πόλο, ένα αρχιπέλαγος βόρεια της ηπειρωτικής Νορβηγίας κατά μήκος του 80ου παράλληλου. Τα περισσότερα από τα παλιά νορβηγικά και ρωσικά ανθρακωρυχεία του Σβάλμπαρντ έχουν κλείσει, έτσι οι ντόπιοι έχουν ανακατασκευάσει τα τεράστια στρέμματα σε πόλο έλξης για τους επιστήμονες. 

Γύρω από το Σβάλμπαρντ, η περιοχή μπορεί να μείνει ουδέτερη σε εποχές πολέμου. Με άλλα λόγια, είναι ένα ιδανικό σημείο για ένα μεγάλο παγκόσμιο κουμπί επαναφοράς ή δύο.
 


Ο Nat Friedman, ωστόσο, δεν έχει έρθει για να αποτρέψει την αποκάλυψη. Στις 24 Οκτωβρίου ο 42χρονος διευθύνων σύμβουλος της GitHub Inc., η οποία είναι παγκόσμια κορυφαία τράπεζα κώδικα της Microsoft, οδήγησε περίπου 15 λεπτά από το ξενοδοχείο του σε ένα εγκαταλειμμένο ανθρακωρυχείο. 

Στο βάθος, σε ένα από τα ψυχρά μονοπάτια του ορυχείου, ο Friedman ήρθε αντιμέτωπος με αυτό που μοιάζει με ένα μεταλλικό εργαλείο. «Είναι περισσότερο σαν ρουστίκ ακατέργαστο ορυχείο από ό,τι νόμιζα ότι θα ήταν», λέει. Αυτό είναι το Αρκτικό Παγκόσμιο Αρχείο.

Οι διακομιστές και τα flash drive δεν είναι αρκετά ανθεκτικά για να αποθηκευτούν οπουδήποτε αλλού, καθώς με μία φυσική καταστροφή θα καταστραφούν και αυτά μαζί. Μια νορβηγική εταιρεία που ονομάζεται Piql AS φτιάχνει εξειδικευμένα ρολά εξαιρετικά ανθεκτικής μεμβράνης, επικαλυμμένα με σκόνη οξειδίου του σιδήρου για πρόσθετη αντίσταση Armageddon. Ο Piql λέει ότι το υλικό μπορεί να παραμείνει για 750 χρόνια υπό κανονικές συνθήκες και ίσως 2000 χρόνια σε μια ψυχρή, ξηρή, χαμηλού οξυγόνου σπηλιά.

Το λογισμικό ανοικτού κώδικα, κατά την άποψή του Friedman είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του είδους μας, μαζί με τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας και της τέχνης. Έχει γίνει το θεμέλιο του σύγχρονου κόσμου - όχι μόνο το διαδίκτυο και τα smartphones, αλλά και οι δορυφόροι, οι ιατρικές συσκευές, τα επιστημονικά εργαλεία, τα ρομπότ.

Με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία αυτή επαναπροσδιορίζεται και βελτιώνεται και χρησιμοποιείται για να κάνει αμέτρητες εφαρμογές λογισμικού. Το GitHub είναι το μέρος που αναπτύσσεται μεγάλο μέρος του παγκόσμιου λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους εθελοντές, επεξεργάζονται τα πρότζεκτ, καταγράφουν σφάλματα, σαρώνουν τις θύρες ασφαλείας και παρακολουθούν τις αλλαγές. Σκεφτείτε το ως μια γιγαντιαία, καταγεγραμμένη βιβλιοθήκη εργαλείων που μπορεί να την χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε.

Στη δεκαετία του 1990, η αυτοκρατορία των Microsoft Windows και οι συνεργάτες του Bill Gates περιέγραψαν το μοντέλο κοινής χρήσης κώδικα ως "καρκίνο", απειλή για όλα όσα πρέπει να κρατήσουν οι καπιταλιστές. 

Οι προγραμματιστές άλλαξαν ελεύθερα τον κώδικα πολύ πριν ο Linus Torvalds γράψει τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος Linux στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά η δημιουργία του ήταν ένας βασικός φορέας για αυτό που έγινε γνωστό ως "ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό", δημιουργώντας τεράστια χρηματικά ποσά μέσω των Windows και του Office και παρακολουθώντας με προσοχή τον πηγαίο κώδικα αυτών των προϊόντων. 

Η Google αντί να αγοράζει ακριβά λειτουργικά συστήματα, έτρεξε το Linux στους διακομιστές των κέντρων δεδομένων της. Έπειτα, πήρε βάσεις δεδομένων ανοιχτού κώδικα και συστήματα αρχείων και έγραψε τις δικές της εφαρμογές ανοιχτού κώδικα για να καλύψουν τα κενά. Αυτή η εξάρτηση από το ελεύθερο λογισμικό διευκόλυνε την Google να παρέχει υπηρεσίες όπως αναζήτηση, email, χάρτες και άλλα. Facebook, Uber, Netflix και πολλοί άλλοι θα κάνουν το ίδιο. 

Σήμερα, η ανοιχτή πηγή είναι ο κινητήρας των περισσότερων σημαντικών προόδων στους υπολογιστές. Τα τεράστια δίκτυα cloud του Amazon.com Inc. βασίζονται στο Linux και πολλές άλλες δωρεάν εφαρμογές που λειτουργούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που αγοράζουν υπολογιστική ισχύ από τα κέντρα δεδομένων του Amazon λειτουργούν μέσω του ανοιχτού κώδικα.

Η Google έχει τοποθετήσει το Android, μια παραλλαγή του Linux, σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο smartphones.

Οι χρήστες της GitHub μπορούν επίσης να επιλέξουν να υποστηρίξουν κωδικοποιητές ή πρότζεκτ που τους ενδιαφέρουν, στο Kickstarter ή σε άλλους χώρους crowdfunding. Τα εργαλεία λογισμικού όπως το GitHub έχουν κάνει αυτή τη διαδικασία ευκολότερη. Αντί να ξαναγράφουν κάθε κομμάτι μιας εφαρμογής από την αρχή, ένας προγραμματιστής αναζητά απλά στη μεγάλη βιβλιοθήκη ανοιχτού κώδικα για να συλλέξει τα στοιχεία. 

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα αλληλεξαρτήσεων σε χιλιάδες ελεύθερα διαθέσιμα εργαλεία και εφαρμογές. Εάν ένας από τους εθελοντές που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση και τη βελτίωση αυτών των εργαλείων και των εφαρμογών αποφασίσει ότι δεν αντέχει άλλο αυτή τη διαδικασία, ολόκληρα τμήματα του διαδικτύου και της υποδομής μας μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν μέχρι να προχωρήσει κάποιος άλλος με μια λύση. 

Η Google, το Facebook, το Amazon και πολλοί άλλοι χρησιμοποίησαν ανοιχτό κώδικα για να δημιουργήσουν μεγάλα, παγκόσμια διαφημιστικά δίκτυα που παρακολουθούν και αναλύουν κάθε κίνηση των δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εντός και εκτός διαδικτύου. 

Το σπήλαιο της Αρκτικής είναι μόνο το πρώτο από τα  πολλά αποθετήρια κώδικα που σχεδιάζει η GitHub σε όλο τον κόσμο, κρατώντας σχεδόν όλους τους κώδικες στις τράπεζες δεδομένων της. 

Πηγή: Bloomberg