Το μικρότερο 3D σκάφος: Μπορεί να επιπλέει στο εσωτερικό ανθρώπινης τρίχας! (φωτό)

Ο χαρακτηρισμός «λιλιπούτειος» είναι... γιγάντιος για να χαρακτηρίσει αυτό το πλοιάριο. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία εκτύπωσαν το μικρότερο τρισδιάστατο σκάφος στον κόσμο: ένα αντίγραφο 30 μικρομέτρων του επονομαζόμενου «Benchy του ρυμουλκού», γνωστού αντικειμένου δοκιμής εκτυπωτή 3D. Αυτό το σκάφος είναι τόσο μικρό, που θα μπορούσε να επιπλέει στο εσωτερικό μιας ανθρώπινης τρίχας!

Το τρισδιάστατο τυπωμένο μικροσκάφος αποτελεί μέρος της εξερεύνησης μικροσωματιδίων, μικροσκοπικών οργανισμών ή αντικειμένων που μπορούν να κινηθούν μέσω υγρών. Φυσικά παραδείγματα μικροσωματιδίων είναι βακτήρια και σπέρμα. Το μικροσκοπικό σκάφος Benchy ωθείται με τη χρησιμοποίηση πλατίνας που αντιδρά με υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Leiden University Photo

Το πιο ενδιαφέρον είναι πώς οι ερευνητές μπόρεσαν να εκτυπώσουν το πιλοτήριο του μικρού σκάφους, έναν ανοιχτό χώρο που απαιτεί πολλά γεωμετρικά κόλπα για την κατασκευή. «Ένα λέιζερ εστιάζεται μέσα σε ένα σταγονίδιο που σκληραίνει τοπικά στο σημείο εστίασης του λέιζερ», δήλωσε η ερευνήτρια Ντανιέλα Κραφτ. «Μετακινώντας το λέιζερ μέσω του σταγονιδίου με ελεγχόμενο τρόπο, μπορούμε να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε».

Γιατί εκτύπωσαν ένα τόσο μικρό σκάφος; Επειδή ήταν διασκεδαστικό!

Η ερευνά με επικεφαλίδα «Καταλυτικά προωθούμενα τρισδιάστατα κολλοειδή εκτυπωμένα μικροσκόπια» εμφανίζεται στο περιοδικό Soft Matter.

Το μικρόμετρο αποτελεί μονάδα μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου. Λέγεται και μικρόν. Διεθνή σύμβολά του είναι τα μm και μ. Στην ελληνική αποδίδεται και ως χιλιοστό του χιλιοστού ή χιλοστομέτρου. Μια απ' τις χρήσεις του είναι στη Βιολογία, για τη μέτρηση του μεγέθους κυρίως ιών και άλλων μικροβίων με τη χρήση μικροσκοπίου.

Πηγή: skai.gr