Το Λονδίνο απέκλεισε τη Huawei από το βρετανικό δίκτυο 5G – Οργή των Κινέζων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Μπλόκο από το Λονδίνο στη συμμετοχή της κινεζικής Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το σύνολο του εξοπλισμού και της τεχνολογίας της κινεζικής εταιρείας Huawei θα αφαιρεθεί από το δίκτυο 5G του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2027.

Παράλληλα, από το τέλος του έτους θα απαγορεύεται η αγορά οποιουδήποτε περαιτέρω εξοπλισμού 5G του κινεζικού κολοσσού επικοινωνιών και τεχνολογίας.

Η απόφαση συνιστά ανατροπή προηγούμενης απόφασης της κυβέρνησης και βασίζεται σε συστάσεις από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας.

Ανακοινώνοντας την απόφαση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης Όλιβερ Ντάουντεν παραδέχθηκε ότι η αναστροφή πολιτικής θα καθυστερήσει τη λειτουργία του δικτύου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά δύο με τρία χρόνια και θα επιβαρύνει το σχετικό προϋπολογισμό κατά 2 δισεκατομμύρια λίρες.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αποδέχεται ότι οι νεότερες κυρώσεις κατά της Huawei από τις ΗΠΑ «αλλάζουν το παιχνίδι» αναφορικά με τον αντίκτυπο που θα είχε η τεχνολογία της κινεζικής εταιρείας στην εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επικριτές της Huawei και της Κίνας στη Δύση έχουν προειδοποιήσει ότι τεχνολογία της εταιρείας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία και ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια χωρών μέσω του κυβερνοχώρου - αιτιάσεις που απορρίπτει η διοίκηση της Huawei.

Η προηγούμενη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο, παρά τις αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον και Συντηρητικούς πολιτικούς στο Γουέστμινστερ, όριζε πως η Huawei θα μπορούσε να εμπλακεί σε μη κρίσιμες υποδομές του βρετανικού δικτύου 5G.

Η Huawei χαρακτήρισε «απογοητευτική» την απόφαση του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι είναι «πολιτική» και οφείλεται «στην αμερικανική εμπορική πολιτική».

«Αυτή η απογοητευτική απόφαση είναι κακό νέο για όλους όσοι έχουν κινητό τηλέφωνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει κίνδυνος να επιβραδύνει την ψηφιακή πρόοδο της χώρας, να προκαλέσει αύξηση στους λογαριασμούς και να διευρύνει το ψηφιακό χάσμα», υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών προσθέτοντας πως είναι «λυπηρό το γεγονός ότι το μέλλον μας στο Ηνωμένο Βασίλειο πολιτικοποιήθηκε εξαιτίας της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής και όχι για λόγους ασφαλείας».

Πηγή: skai.gr