Το 5ης γενιάς Opel Corsa έτοιμο για παραγωγή

Μέσα σε 32 χρόνια και τέσσερις γενιές, σχεδόν 12 εκατομμύρια Corsa πουλήθηκαν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 2,8 εκατομμυρίων της τρέχουσας 4ης γενιάς. Με μέσες ετήσιες πωλήσεις 370.000 μονάδες, το Opel Corsa είναι από τα πιο δημοφιλή διαχρονικά μοντέλα της κατηγορίας του.
Στο “Mondial de l’Automobile 2014” στο Παρίσι (4 – 19 Οκτωβρίου), θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα η 5η γενιά του Corsa, του bestseller της Opel, ενώ θα περάσει από τις γραμμές συναρμολόγησης των εργοστασίων των Zaragoza και Eisenach πριν από το τέλος της χρονιάς. Η Opel ωστόσο μας έδωσε μια «πρόγευση» του νέου μοντέλου κυρίως όσον αφορά τη σχεδιαστική του ταυτότητα  αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
• Οι σχεδιαστές της Opel έδωσαν στο νέο Corsa δυναμικό σχήμα ακολουθώντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας, με κομψές, ανάγλυφες φόρμες και ακριβείς λεπτομέρειες. Στην τολμηρή φυσιογνωμία του κυριαρχούν προβολείς σχήματος ‘φτερού’ με τα φώτα ημέρας LED επίσης σχήματος φτερού - στοιχείο ταυτότητας Opel - και η χαμηλή σπορ τραπεζοειδής μάσκα με μία δυναμική μπάρα που εδράζει το έμβλημα Opel. Στα ανάγλυφα πλευρά του αμαξώματος διαγράφεται η χαρακτηριστική λεπίδα, ένα ακόμα στοιχείο ταυτότητας Opel. Πίσω, τα φαρδιά οριζόντια διαιρούμενα πίσω φώτα συντελούν στην οπτική διεύρυνση του αυτοκινήτου, ενισχύοντας την αίσθηση δυναμικού στησίματος.
• Σχεδιασμένη με σαφήνεια, η καμπίνα του νέου Corsa αναπτύσσεται γύρω από ένα εντυπωσιακό κέντρο ελέγχου οδηγού με το ταμπλό οργάνων να ορίζεται από οριζόντιες γραμμές που επιτείνουν την αίσθηση ευρυχωρίας. Η έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών του συστήματος IntelliLink είναι εργονομικά τοποθετημένη στην κεντρική κονσόλα, κοντά στον επιλογέα ταχυτήτων. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να ελέγχει γρήγορα και διαισθητικά τα κιβώτιο και την οθόνη αφής. Το προηγμένο σύστημα infotainment του νέου Corsa προσφέρει τέλειες ευκαιρίες συνδεσιμότητας, είναι συμβατό με συσκευές Apple και Android και λειτουργεί με φωνητικές εντολές. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν Bluetooth και Siri Eyes Free. Διατίθενται ποικίλες εφαρμογές όπως BringGo για πλοήγηση, καθώς και Stitcher και TuneIn για ιντερνετικό ραδιόφωνο και podcasts, ενώ υπάρχει μία πρακτική βάση σύνδεσης και φόρτισης FlexDock για smartphones.
• Το νέο Corsa λανσάρει μία σειρά συστημάτων υποστήριξης οδηγού, πολλά από τα οποία είναι απαράμιλλα στην κατηγορία. Η ασφάλεια έχει αυξηθεί χάρη στα νέα συστήματα που διατίθενται με το Corsa για πρώτη φορά – όπως προβολείς bi-xenon με φωτισμό στροφών, Side Blind Spot Alert και εμπρός κάμερα Opel Eye με Road Sign Recognition, Lane Departure Warning, High Beam Assist, Following Distance Indication και Forward Collision Warning. Για μέγιστη ασφάλεια, το Forward Collision Alert χρησιμοποιεί μία κόκκινη προειδοποίηση που προβάλλεται στο παρμπρίζ. Επιπλέον, η ένδειξη του συστήματος παρακολούθησης πίεσης ελαστικών (Tire Pressure Monitoring System) προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση υπερβολικής απώλειας πίεσης σε κάποιο από τα ελαστικά.
• Κάτω από το καπό του λεγόμενου “Corsa E” 5ης γενιάς «δουλεύει»  ο νέος τρικύλινδρος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo της Opel. Αυτή η υπερσύγχρονη, λιλιπούτεια κινητήρια μονάδα  είναι ο μοναδικός τρικύλινδρος, 10L κινητήρας παραγωγής με αντικραδασμικό άξονα, χάρη στον οποίο εγκαινιάζονται νέα πρότυπα NVH στην κατηγορία (λόγω μειωμένων θορύβων, κραδασμών & τριγμών) και κορυφαία οδηγική άνεση. Ο συμπαγής, αλουμινένιος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, ο οποίος ήδη πληροί τα πρότυπα Euro 6, διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, 66 kW/90 hp ή 85 kW/115 hp. Και οι δύο χαρακτηρίζονται από εξαιρετική απόκριση και ισχυρή ροπή στις χαμηλές στροφές, παράγοντας 170 Nm από τις 1.800 rpm. Ο νέος, μικρού κυβισμού τρικύλινδρος κινητήρας της Opel εφοδιάζεται στάνταρ με τεχνολογία Start/Stop. Η γκάμα βενζινοκινητήρων του νέου Corsa επεκτείνεται επίσης με τη προσθήκη ενός νέου 1.4 turbo 74 kW/100 hp με μέγιστη ροπή 200 Nm, και τους περαιτέρω εξελιγμένους ατμοσφαιρικούς κινητήρας 1.2 και 1.4L προδιαγραφών Euro 6. Επιπλέον, πλήρως ανανεωμένοι, πιο πολιτισμένοι και προδιαγραφών Euro 6 οι κινητήρες 1.3 CDTI με 55 kW/75 hp και 70 kW/95 hp αυξάνουν τις επιλογές Corsa στην προσφορά diesel. Στο λανσάρισμα, η πιο οικονομική έκδοση Corsa – με 70 kW/95 hp, 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και Start/Stop – εκπέμπει μόλις 89 g/km CO2. Περισσότερες εκδόσεις χαμηλών ρύπων θα ακολουθήσουν την ερχόμενη άνοιξη.
• Η υιοθέτηση νέων κιβωτίων συμβάλλει σε μία αναβαθμισμένη οδηγική εμπειρία και στη βελτιωμένη απόδοση. Και οι δύο εκδόσεις του 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo συνδυάζονται με νέο, συμπαγές εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Η απόδοση αυξάνεται χάρη στη σχεδίαση χαμηλών τριβών και στην ακρίβεια των αλλαγών. Η αλλαγή σχέσεων στο νέο Corsa είναι άνετη και ομαλή, γρήγορη και ακριβής. Με το λανσάρισμα του νέου Corsa, η Opel προσφέρει επίσης τη νεότερη γενιά εξατάχυτου αυτόματου κιβωτίου καθώς και το νέο Easytronic 3.0 που προσφέρει βελτιωμένη, πιο ομαλή απόκριση - ο τέλειος και πλέον προσιτός τρόπος για να συνδυάσετε την άνεση ενός αυτόματου με την απόδοση του μηχανικού.
• Το πλαίσιο δεν κληρονομεί ούτε ένα εξάρτημα από το απερχόμενο Corsa. Η ευστάθεια σε ευθεία πορεία και στις στροφές αυξάνεται χάρη στο κατά 5 mm χαμηλότερο κέντρο βάρους, το πιο άκαμπτο υποπλαίσιο, και τη νέα γεωμετρία της ανάρτησης που περιλαμβάνει νέο εμπρός ακροαξόνιο. Ο έλεγχος κλίσεων αμαξώματος, η απόκριση του συστήματος διεύθυνσης και τα χαρακτηριστικά υποστροφής έχουν βελτιωθεί. Τα νέα χαρακτηριστικά απόσβεσης προσφέρουν επίσης  στην 5η γενιά Corsa καλύτερο φιλτράρισμα των κραδασμών σε λακκούβες και ανώμαλο οδόστρωμα, διασφαλίζοντας έτσι εξαιρετική άνεση για μικρό αυτοκίνητο.
Το bestseller της Opel στοχεύει να προσφέρει μία νέα οδηγική εμπειρία μικρού αυτοκινήτου ανεβάζοντας τον πήχη στις επιδόσεις πλαισίου, κινητήρων και κιβωτίων. Εξάλλου βασική προτεραιότητα για την ομάδα μηχανολογικής εξέλιξης της Opel ήταν να προσφέρει στους πελάτες Corsa μία οδηγική εμπειρία επιπέδου μεγαλύτερων, ακριβότερων αυτοκινήτων ως προς την άνεση και ακρίβεια. Στιβαρή βάση γι’ αυτό αποτελούν τα νέα συστήματα πλαισίου και διεύθυνσης.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης