Θεσσαλονίκη: Τοποθετήθηκαν οι πρώτες έξυπνες πινακίδες (φωτό - video)

Οι πρώτες “έξυπνες” πινακίδες, από τις συνολικά 450 που αναμένεται να υπάρξουν, ξεκίνησαν να τοποθετούνται σήμερα Πέμπτη το πρωί στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με χορηγία της εταιρείας Μασούτης Α.Ε.

Οι πρώτες πινακίδες ονομασίας και ιστορικών πληροφοριών, που ενσωματώνουν τη χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication), τοποθετήθηκαν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του εκπροσώπου της εταιρείας Μασούτης Α.Ε. Σάββα Τορτοπίδη.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας απλά το κινητό τους τηλέφωνο, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία που κρύβεται πίσω από κομβικούς δρόμους της πόλης και να λάβουν όλες τις πληροφορίες σε λιγότερο από ένα λεπτό.

 

 

Με μια ερώτηση προς τους δημοσιογράφους αλλά και τους πολίτες ξεκίνησε τη δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας: “Ποιος ήταν ο Ιωάννης Τσιμισκής;”, αναφέροντας στη συνέχεια πως όλοι έχουμε προχωρήσει σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης αλλά κανείς δε ξέρει γιατί έχει πάρει αυτή την ονομασία.

“Ακριβώς αυτό έρχεται να επιλύσει ο δήμος Θεσσαλονίκης τοποθετώντας πινακίδες αρχικά στο κέντρο της πόλης και σταδιακά σε όλο τον δήμο που να δίνει πληροφορίες με βάση την ονομασία των οδών, είτε αναφέρεται σε πρόσωπα, είτε σε ιστορικά γεγονότα”, εξήγησε ο κ. Ζέρβας, συμπληρώνοντας ότι” ήταν εξαιρετικά σημαντικό όλη αυτή η πληροφορία που λείπει από την πόλη μας, όλη αυτή η βαριά και ουσιαστική ιστορία που κουβαλάει αυτή η πόλη των 24 αιώνων, έλειπε από όλη αυτή τη πληροφορία που δίνει ο δήμος”.
 

 


Στις νέου τύπου πινακίδες που τοποθετούνται στο κέντρο της πόλης αναγράφονται σύντομες πληροφορίες σχετικά με την ονομασία κάθε δρόμου τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Παράλληλα, σε κάθε πλευρά τους οι πινακίδες διαθέτουν QR code που οδηγεί σε περισσότερες πληροφορίες για την οδό και στις δύο γλώσσες, ενώ με τη χρήση της τεχνολογίας NFC οι διερχόμενοι θα μπορούν μέσω του κινητού τηλεφώνου τους να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα με τις πληροφορίες για κάθε δρόμο.

 

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Μασούτης Α.Ε., Σάββας Τορτοπίδης “με χαρά δεχτήκαμε την ιδέα του δημάρχου για να δημιουργηθούν οι πινακίδες, την υποστηρίξαμε και την ενισχύσαμε μετατρέποντας τες σε έξυπνες πινακίδες. Ο σκοπός ήταν ότι θέλαμε να δείξουμε, πως μπορούν οι μεγάλοι οργανισμοί να μεταφέρουν την τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει εσωτερικά για να ενισχύσουν τις κοινωνικές δομές και την καθημερινότητα των πολιτών”.

“Η εταιρεία Μασούτης, μέσω του προγράμματος καθημερινής δράσης που διαθέτει εδώ και χρόνια, καθημερινά είναι δίπλα στον άνθρωπο, δίπλα στο περιβάλλον ενισχύοντας την κοινωνία όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη και πραγματικά κάθε ημέρα χρειάζεται να κάνουμε κάτι”, συμπλήρωσε ο κ. Τορτοπίδης, τονίζοντας ότι” είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι για να στηρίξουμε τέτοιες καινοτόμες δράσεις”.

 

 

Πηγή: skai.gr