Γιγαντιαία η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική-Πόσο μεγάλωσε μέσα στο 2021(vid)

Την τεράστια αύξηση της τρύπας του όζοντος μέσα στο 2021 πάνω από την Ανταρκτική, απεικονίζει βίντεο που δημοσιεύθηκε από την Nasa

O κρύος χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο και οι πιθανές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έχουν προκαλέσει την αύξηση της τρύπας στη 13η μεγαλύτερη έκτασή που έχει φτάσει ποτέ από το 1979

Η καταστροφή του όζοντος που βλέπετε στο βίντεο καταγράφηκε από τρεις δορυφόρους που λειτουργούν από τη NASA , το National Oceanic και Ατμοσφαιρική Διαχείριση (NOAA): Aura, Suomi-NPP και NOAA-20.

Η NASA δημοσίευσε το νέο βίντεο του «ανοίγματος» της τρύπας του όζοντος της Ανταρκτικής στις 29 Οκτωβρίου. Αναμένεται ότι η φετινή τρύπα δεν θα κλείσει νωρίτερα από τα τέλη Νοεμβρίου.

Το όζον είναι μια φυσική ένωση οξυγόνου που σχηματίζεται ψηλά στην ανώτερη γήινη ατμόσφαιρα. Ο φυσικός τύπος στρατοσφαιρικού όζοντος σχηματίζεται όταν η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο αλληλεπιδρά με το μοριακό οξυγόνο στην ατμόσφαιρά μας. Το όζον που προκύπτει λειτουργεί λίγο σαν αντηλιακό, προστατεύοντας την επιφάνεια της Γης από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Δυστυχώς, το χλώριο και το βρώμιο που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες διαβρώνουν το όζον καθώς ο ήλιος αναδύεται πάνω από την Ανταρκτική μετά τον πολικό χειμώνα, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία πυροδοτεί τη διάβρωση σε αυτήν την περιοχή. Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987 περιορίζει τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον μεταξύ των σχεδόν 50 κρατών που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά η πλειοψηφία των εθνών του κόσμου δεν έχουν υπογράψει. 

Ωστόσο, η NASA είπε ότι το πρωτόκολλο ήταν χρήσιμο. "Πρόκειται για μια μεγάλη τρύπα του όζοντος λόγω των ψυχρότερων από το μέσο όρο στρατοσφαιρικών συνθηκών του 2021 και χωρίς Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη", δήλωσε ο Paul Newman, επικεφαλής επιστήμονας για τις επιστήμες της γης στο Goddard Space Flight Center της NASA. .

Η φετινή τρύπα του όζοντος έφτασε σε μέγιστο μέγεθος περίπου όσο η Βόρεια Αμερική, ή 24,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ετήσια μείωση της τρύπας του όζοντος ξεκίνησε ξανά στα μέσα Οκτωβρίου, σημείωσε η NASA. Εάν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ δεν είχε τεθεί σε ισχύ, και υποθέτοντας τα ποσά της ατμοσφαιρικής ουσίας των αρχών της δεκαετίας του 2000, η ​​τρύπα θα ήταν μεγαλύτερη κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο τετραγωνικά μίλια (περίπου τέσσερα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα), πρόσθεσε το πρακτορείο. 

Πηγή: Livescience