Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Πρεμιέρα στις 3 Ιουνίου -Ποιοι μπορούν να το βγάλουν

Έτοιμο να λειτουργήσει πριν από την 1η Ιουλίου, ως ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες σε όλη την Ευρώπη, είναι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid.

Η ελληνική εκδοχή του πιστοποιητικού παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σαρλ Μισέλ. 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «σκοπός δεν είναι να διχάσουμε τους πολίτες, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία ταχεία ταξιδιωτική λωρίδα, που θα κάνει το ταξίδι ευκολότερο, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.»

Πότε ξεκινά η εφαρμογή του πιστοποιητικού Covid

Η χώρα μας θα είναι τεχνικά έτοιμη για το πιστοποιητικό ήδη από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 3 του μήνα. 

Μάλιστα, το πιστοποιητικό θα εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να το ψηφίσει στις 23 Ιουνίου. 

Ποιοι έχουν δυνατότητα να εκδώσουν ψηφιακό πιστοποιητικό

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως
-Όσοι έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών
-Όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει από COVID 

Έναρξη εφαρμογής –Ποιες χώρες είναι τεχνικά έτοιμες 

-Ελλάδα
-Αυστρία
-Κροατία
-Τσεχία
-Πολωνία
-Ακολουθούν: Γαλλία, Αυστρία κ.ο.κ. 

Η ελληνική πλευρά έλαβε και τα εύσημα από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών για την εισαγωγή της ιδέας του Ψηφιακού Πιστοποιητικού πριν από αρκετούς μήνες. 

Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι σημαντικό να καταδείξουμε, μετά από αυτή την κρίση του κορωνοϊού, πως μπορούμε και πάλι να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.»  

Αντίστοιχα ο Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «είναι μια απτή απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να αποδώσει όταν η αλληλεγγύη συναντά την αποφασιστικότητα.» 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πιστοποιητικό Covid θα περιλαμβάνονται μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.
 

Πηγή: skai.gr