Πρωτοφανές φαινόμενο: Μαύρες τρύπες «ρούφηξαν» αστέρες νετρονίου

Για πρώτη φορά στην ιστορία, εντοπίστηκαν μαύρες τρύπες να «καταπίνουν» αστέρια νετρονίων, σε ένα φαινόμενο που θυμίζει το κλασικό βιντεοπαιχνίδι Pac-Man.Oι αστροφυσικοί εντόπισαν τις δύο περιπτώσεις αυτού του «βίαιου» γεγονότος χρησιμοποιώντας τους ανιχνευτές κύματος βαρύτητας Advanced LIGO και Virgo.

Προηγούμενες ανιχνεύσεις βαρυτικών κυμάτων εντόπισαν μαύρες τρύπες που συγκρούονται με αστέρια νετρονίων και να γίνονται ένα. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις για μια μαύρη τρύπα να ρουφάει αστέρες νετρονίου.

Τα βαρυτικά κύματα παράγονται όταν συγκρούονται ουράνια αντικείμενα και η ενέργεια που δημιουργείται προκαλεί κυματισμούς στον ιστό του χωροχρόνου που ταξιδεύουν μέχρι τους ανιχνευτές στη Γη.

Περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες συμμετείχαν στις πρώτες παγκοσμίως ανιχνεύσεις, με πολλούς από την Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, να πρωτοστατούν. Η καθηγήτρια Σούζαν Σκοτ ​​είπε ότι τα γεγονότα συνέβησαν περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν, αλλά η λεγόμενη σύγκρουση ήταν τόσο μεγάλη , που μπορούμε ακόμα να δούμε τα βαρυτικά κύματά τους σήμερα.

Εξήγησε ότι: «Αυτές οι συγκρούσεις έχουν κλονίσει το σύμπαν στον πυρήνα του και έχουμε εντοπίσει τους κυματισμούς που έστειλαν.».

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Κάθε σύγκρουση δεν είναι μόνο η ένωση δύο τεράστιων και πυκνών αντικειμένων.Είναι πραγματικά σαν το Pac-Man, με μια μαύρη τρύπα να καταπίνει ολόκληρο ένα αστέρι νετρονίων.υτά είναι αξιοσημείωτα γεγονότα και περιμέναμε πολύ καιρό για να τα παρακολουθήσουμε. Είναι απίστευτο λοιπόν να τα καταγράφεις.»

Πηγή: Skynews