Νέο drone στην υπηρεσία της αστυνομίας της Σκωτίας για εύρεση αγνοούμενων

Η αστυνομία της Σκωτίας αποκάλυψε πως θα ενεργοποιήσει νέας τεχνολογίας drones με σκοπό να ενισχυθούν οι έρευνες για ανθρώπους που αγνοούνται ή βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το συγκεκριμένο τηλεκατευθυνόμενο drone θα μπορεί να βλέπει πράγματα που οι αρχές δεν μπορούν. Θα έχει τελευταίας τεχνολογίας κάμερες, θα συνδέεται σε δίκτυο υπολογιστών και θα μπορεί να εντοπίσει κάποιον από τα 150 μέτρα απόσταση.

«Το drone θα έχει ειδικούς αισθητήρες» είπε ο Νίκολας Γουάιτ, της ομάδας υποστήριξης αέρος της αστυνομίας της Σκωτίας. 

Η εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει τη δυνατότητα στα μηχανήματα όπως το συγκεκριμένο drone να μαθαίνει, να διατηρεί πληροφορίες και να αναγνωρίζει πράγματα και πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρλ Σάσκε η χρήση drone είναι μια αρκετά οικονομική και εύκολη επιλογή, μιας και μπορεί κάποιος να το πιλοτάρει από το κινητό του τηλέφωνο. Μέχρι τώρα η επιχείρηση εύρεσης ατόμου χρειαζόταν δύο αστυνομικούς, έναν να το πιλοτάρει και έναν να κάνει την αναγνώριση μέσα με τη χρήση ειδικού λογισμικού.

Τέτοιου είδους τεχνολογία εγείρει όμως ηθικά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία. Ο επικεφαλής της εταιρείας που δημιούργησε το συγκεκριμένο drone επιβεβαιώνει πως το drone είναι φτιαγμένο για να βοηθήσει τους ανθρώπους και να τους βρίσκει».

«Θα τηρήσουμε πλήρως τη νομοθεσία που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο ίδιος.
 

Πηγή: BBC