NASA: Γιατί στέλνει 100 μωρά καλαμάρια και 5000 μικροσκοπικά ζώα στο διάστημα

Περισσότερα από 100 μωρά καλαμάρια και 5.000 μικροσκοπικά ζώα πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη (3/6) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Τα πλάσματα αυτά, μαζί με άλλο εξοπλισμό για πειράματα, θα κατευθυνθούν προς τον ISS με τον πύραυλο Falcon 9 του Space X.

Αυτό που ελπίζουν είναι ότι τα πειράματα που θα γίνουν θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν την επίδραση που έχει η πτήση στο διάστημα στον ανθρώπινο οργανισμό και τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα μικρόβια και τα ζώα.

Η εκτόξευση θα γίνει στις 13:29 EDT (17:29 GMT) και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝASA.

Το καλαμάρι έχει ανοσοποιητικό σύστημα παρόμοιο με αυτό του ανθρώπου.

Η Nasa λέει ότι το πείραμα θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη προστατευτικών μέτρων για τη διατήρηση της υγείας των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μακρινών διαστημικών αποστολών.

"Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, βασίζονται στα μικρόβια μας για να διατηρήσουν ένα υγιές πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς διαστημικές πτήσεις αλλάζουν αυτές τις ευεργετικές αλληλεπιδράσεις", δήλωσε η Jamie Foster, κύριος ερευνητής του πειράματος.

Τα καλαμάρια θα καταψυχθούν πριν από την επιστροφή τους στη γη.

Θα ταξιδέψουν επίσης μαζί με 5.000 βραδύπορα, τα μικροσκοπικά πλάσματα που είναι γνωστά και ως «αρκούδες του νερού» και μπορούν να αντέξουν σε πιο ακραία περιβάλλοντα από τις περισσότερες μορφές ζωής. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα για να μελετήσουν οι επιστήμονες πώς αντιδρούν τα έμβια όντα σε ακραίες συνθήκες. 

Ελπίζεται ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση των παραγόντων άγχους που επηρεάζουν τους ανθρώπους στο διάστημα.

Πηγή: BBC