Μοσκώφ: Προσοχή - «ψάρεμα» νέων για σεξουαλική εκμετάλλευση μέσω πλατφορμών βιντεοπαιχνιδιών

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Καμπανάκι κινδύνου σε νέους και γονείς για τις νέες μορφές προσέγγισης, που έχουν αναπτύξει τα κυκλώματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, μέσα από διαδικτυακά chatrooms και δη πλατφόρμες βιντεοπαιχνιδιών, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ήχησε ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης πολλαπλασιάστηκε η πορνογραφία.

Περιγράφοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τα ζητήματα καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων εν μέσω της κρίσης του COVID-19 στην αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης ανθρώπων, ο κ. Μοσκώφ, επισήμανε ότι η υγειονομική κρίση δημιούργησε το περιθώριο για εμφάνιση νέων ή επιδεινούμενων μορφών εκμετάλλευσης λόγω της κοινωνικής απομόνωσης ή της αυξημένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση έχει προσαρμοστεί, με διάφορες μορφές διαδικτυακού trafficking. Σε αυτή τη διαπίστωση συντείνουν τα αποδεικτικά στοιχεία για πολλαπλασιασμό της πορνογραφίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία τροφοδοτεί τη ζήτηση για σεξουαλική εκμετάλλευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και κάνοντας ειδική μνεία στους νέους, πρόσθεσε: «Επίσης, λόγω της εργασίας από απόσταση, αλλά και των κλειστών σχολείων, οι δράστες αναπτύσσουν νέους τρόπους στόχευσης των υποψήφιων θυμάτων τους στο διαδίκτυο. Όσον αφορά τους νέους, η προσέγγιση γίνεται μέσω των διαδικτυακών συζητήσεων ακόμα περισσότερο και μέσω ακόμα από πλατφόρμες με βιντεοπαιχνίδια και άλλες μορφές επικοινωνίας μαζί τους».

Ο ίδιος εστίασε ιδιαίτερα στη σπουδαιότητα εκπαίδευσης της μαθητικής κοινότητας, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σεξουαλική αγωγή και την αναπαραγωγική υγεία, με στόχο την προστασία των νέων από φαινόμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Μιλώντας, γενικότερα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης ανθρώπων, ο Ηρακλής Μοσκώφ, τόνισε ότι η κρίση αυτή επιβαρύνει δυσανάλογα την ήδη ευάλωτη θέση των θυμάτων, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για αρνητικές συνέπειες στην προστασία των θυμάτων από την αναβολή δικών λόγω των κλειστών δικαστηρίων. 

Πηγή: skai.gr