Microsoft: Η Ρωσία έκανε πάνω από 200 κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας

Toυ Μίλτου Σακελλάρη

Συνολικά 237 κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας έχουν γίνει από διαδικτυακούς παράγοντες που έχουν άμεση σχέση με τη Ρωσία από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 8 Απριλίου, σύμφωνα με την Microsoft.

Οι συγκεκριμένες ομάδες  έχουν κάνει τουλάχιστον 38 επιθέσεις που κατέστρεψαν τα αρχεία σε εκατοντάδες συστήματα πολλών οργανισμών στη χώρα, σύμφωνα με έκθεση της Μονάδας Ψηφιακής Ασφάλειας της Εταιρείας. «Οι συγκεκριμένες ενέργειες αποσκοπούν στο να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς τους οργανισμούς και να υποβαθμίσουν τις κυβερνητικές και στρατιωτικές λειτουργίες της Ουκρανίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ειδική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι κύριες  ομάδες κακόβουλων λογισμικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για καταστροφική δραστηριότητα στο πλαίσιο των ανελέητων ψηφιακών επιθέσεων της Ρωσίας περιλαμβάνουν τις εξής: WhisperGate, HermeticWiper (FoxBlade γνωστό και ως KillDisk), HermeticRansom (SonicVote), IssacWiper (Lasainraw), CaddyWiper, DoubleZ (DoubleZeroBlade, και IndiaBlade).

Το 32% των 38 καταστροφικών επιθέσεων εκτιμάται πως είχαν ως στόχο τους ουκρανικούς κυβερνητικούς οργανισμούς σε εθνικό, περιφερειακό και επίπεδο πόλης, με πάνω από το 40% των επιθέσεων να στοχεύουν οργανισμούς σε τομείς ζωτικής σημασίας υποδομών στη χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, μία από τις ομάδες που έκανε τις επιθέσεις, είχε κατηγορηθεί κατά το παρελθόν και για αντίστοιχη επίθεση που είχε γίνει στην SolarWinds το 2020. Τότε είχε γίνει προσπάθεια από την ίδια ομάδα να παραβιάσει εταιρείες πληροφορικής που εξυπηρετούσαν κυβερνητικούς πελάτες σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας την πρόσβαση σε δεδομένα από δυτικούς οργανισμούς εξωτερικής πολιτικής.

«Η χρήση κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία φαίνεται να συσχετίζεται  και με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εταιρείας», είπε ο Τομ Μπερτ, εταιρικός αντιπρόεδρος για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πελατών. «Πιστεύουμε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν όσο μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.», τόνισε.