Μετά τη Netflix και το YouTube συμφώνησε να μειώσει την ανάλυση, δηλαδή την ποιότητα της εικόνας, σε όλες τις μεταδόσεις ροής (streaming) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία οι Ευρωπαίοι περιορίζουν τις εξόδους τους μένοντας σπίτι ή εργάζονται μέσω τηλεργασίας, κάτι που προκαλεί τεράστιο φόρτο στο διαδίκτυο. 

Η απόφαση έρχεται μετά την προτροπή του επιτρόπου ψηφιακής τεχνολογίας και βιομηχανίας της ΕΕ, Tιερί Μπρετόν, για μείωση της ποιότητας των βίντεo των τηλεπικιοινωνιακών κολοσσών. Τα βίντεο, ειδικά υψηλής (1080p) ή υπερυψηλής ανάλυσης (4Κ), αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος του όγκου δεδομένων στο διαδίκτυο.

Τα τεράστια μεγέθη δεδομένων που χρειάζονται για την υψηλή ευκρίνεια που προσφέρουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Netflix, το YouTube, η Disney Plus, το Hulu, το HBO και το Amazon επιβραδύνουν τη διαδικτυακή κίνηση, προειδοποίησε ο Μπρετόν.

Οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνακοί πάροχοι, από την Vodafone έως την Deutsche Telekom, ανέφεραν άνοδο της χρήσης δεδομένων τις τελευταίες ημέρες, αναγκάζοντας τον ευρωπαίο επίτροπο να αναλάβει πρωτοβουλία προτού καταρρεύσει το διαδίκτυο.

Τόσο η Netflix όσο και η Alphabet (μητρική της Google που κατέχει το YouTube) αποφάσισαν να μειώσουν την ανάλυση στο περιεχόμενό τους, η πρώτη για 30 ημέρες η δεύτερη «προσωρινά», παρότι υποστήριξε ότι δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές πιέσεις στο σύστημα. 
 

Πηγή: skai.gr