Κυριαρχία Stoner

Το πρωτάθλημα του MotoGP ξεκίνησε μετ’ εμποδίων γράφοντας ιστορία. Για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού, ο αγώνας έγινε Δευτέρα. Ισχυρή καταιγίδα ακριβώς στην έναρξη της προγραμματισμένης έναρξης την Κυριακή, οδήγησε στην απόφαση ο αγώνας να μετατεθεί για την Δευτέρα.

Με ιδανικές συνθήκες, ο Αυστραλός Casey Stoner, οδηγός της Ducati και πρωταθλητής του 2007, επανέλαβε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον θρίαμβό του, ξεκινώντας το πρωτάθλημα με νίκη στο Κατάρ, τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος. Ξεκίνησε από την pole position έφυγε μπροστά στην εκκίνηση και έμεινε εκεί για τους 22 γύρους του αγώνα, μέχρι την καρό σημαία.

Ο Valentino Rossi, πρωταθλητής του 2008, κατάφερε στα μέσα του αγώνα να μειώσει τη διαφορά κάτω από τα 2 δευτερόλεπτα, όμως ο Stoner ανέβασε ρυθμό και απομακρύνθηκε. Ωστόσο το ξεκίνημα αυτό ήταν καλύτερο για τον ίδιο και τη Yamaha, σε σχέση με την περσυνή χρονιά που κατέκτησε τον τίτλο.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
Ο Jorge Lorenzo (Yamaha) μετά από μια κακή εκκίνηση ανέβηκε θέσεις στην κατάταξη, όταν έφτασε όμως στην τρίτη θέση, η διαφορά από τους δύο πρώτους δεν του επέτρεπε κάτι καλύτερο.

Αίσθηση προκάλεσε η απόδοση του Dani Pedrosa (Honda), που πήγε στο Κατάρ χωρίς να είναι βέβαιη η συμμετοχή του λόγω πρόσφατου τραυματισμού. Η βελτίωσή του όμως στη διάρκεια του τριημέρου ήταν ραγδαία, “κέρδισε” μία ακόμη ημέρα από την αναβολή του αγώνα και έκανε ηρωικό αγώνα. Τερμάτισε στην 11η θέση ενώ στο 8ο γύρο είχε καταφέρει ν’ ανέβει 6ος (!). Δύο γύρους όμως αργότερα, ο De Angelis τον «εμβόλισε» άθελά του με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στην κατάταξη. Ο Pedrosa παρότι κατάφερε να μείνει επάνω στη μοτοσυκλέτα του, έχασε τον ρυθμό του κυριευμένος από τους πόνους στο ήδη τραυματισμένο του πόδι.

Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος οδηγός (rookie) ήταν ο Φινλανδός Mika Kallio που έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία με μία Ducati, της ομάδας Pramac racing. Τερμάτισε στην 8η θέση.

Επόμενος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος MotoGP θα γίνει στην πίστα Tin Ring του Motegi της Ιαπωνίας, το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Απριλίου και θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Moto GP race1 – Commercialbank Grand Prix of Qatar
Αποτελέσματα (Θέση, όνομα, εθνικότητα, ομάδα, μοτοσυκλέτα, χρόνος)
1 Casey STONER AUS Ducati Marlboro Team Ducati 42'53.984
2 Valentino ROSSI ITA Fiat Yamaha Team Yamaha +7.771
3 Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team Yamaha +16.244
4 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +24.410
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda +27.263
6 Alex DE ANGELIS RSM San Carlo Honda Gresini Honda +29.883
7 Chris VERMEULEN AUS Rizla Suzuki MotoGP Suzuki +33.627
8 Mika KALLIO FIN Pramac Racing Ducati +34.755
9 Toni ELIAS SPA San Carlo Honda Gresini Honda +39.481
10 Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP Honda +42.284
11 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +48.526
12 Nicky HAYDEN USA Ducati Marlboro Team Ducati +48.883
13 Sete GIBERNAU SPA Grupo Francisco Hernando Ducati +52.215
14 Marco MELANDRI ITA Hayate Racing Team Kawasaki =+6.379
15 Yuki TAKAHASHI JPN Scot Racing Team MotoGP Honda +1'00.286

Πηγή: Θανάσης Χούντρας, Κατάρ