Αποχωρεί από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η Ρωσία λόγω των κυρώσεων

Την αποχώρηση της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ανακοίνωσε ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της χώρας, σύμφωνα ρωσικά ΜΜΕ, μετά το μπαράζ κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

«Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τη συζητήσουμε δημόσια… Μπορώ να πω μόνο αυτό: Βάσει των υποχρεώσεών μας, θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για το τέλος των εργασιών μας στον ISS με προειδοποίηση ενός έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπως μετέδωσαν το TASS και το RIA Novosti.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρογκόζιν απείλησε πως η ρωσική συμμετοχή στον ISS θα τερματιστεί, εφόσον οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και ο Καναδάς δεν αποφασίσουν την άρση των κυρώσεων κατά εταιρειών που συμμετέχουν στο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα και τη ρωσική διαστημική βιομηχανία. Ωστόσο, το αντίθετο συμβαίνει, και η Μόσχα φαίνεται να αποφάσισε να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Δύση και στο διαστημικό τομέα.

Ο διαστημικός σταθμός παρέμεινε μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία σπάνιο σημείο συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους παρά τη σταθερή επιδείνωση των σχέσεων. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου διεθνής απομόνωση της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία το Φεβρουάριο σηματοδοτεί το τέλος της κοινής συνύπαρξης στο διάστημα.

Τρεις Αμερικανοί και ένας Ιταλός αστροναύτης έφτασαν στον σταθμό την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να προστεθούν στους τρεις Αμερικανούς, τρεις Ρώσους και έναν Γερμανό που βρίσκονταν ήδη εκεί. Παράλληλα, παρά την απόσυρση των Ρώσων, η NASA και η European Space Agency έχουν ήδη επιβεβαιώσει την πρόθεση τους να συνεχίσουν να στηρίζουν τον ISS και να τον κρατούν λειτουργικό τουλάχιστον μέχρι το 2030.
 

Πηγή: skai.gr