Επιστήμονες εντόπισαν μαύρη τρύπα να... τρώει «σπαγγέτι»

Μπροστά σε ένα σπάνιο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο βρέθηκαν οι αστρονόμοι, όταν μια μαύρη τρύπα παραμόρφωσε ένα άστρο και το μετέτρεψε σε τεράστιο «μακαρόνι», ενώ στη συνέχεια το κατάπιε.

Πρόκειται για μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται σε έναν γαλαξία που δεν απέχει πολύ από τη Γη. Το «ατυχές αστέρι», όπως το ονόμασαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, ήταν σε τροχιά στον πυκνό πυρήνα του γαλαξία. 

Συγκεκριμένα, το αστέρι περιπλανούταν πολύ κοντά στην κεντρική, υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του γαλαξία και αυτή το τέντωσε σαν μακαρόνι και στη συνέχεια το κατάπιε.  Οι επιστήμονες αποκαλούν κυριολεκτικά αυτήν τη διαδικασία "σπαγγετοποίηση". 

Το φως από αυτήν την πράξη αστρικού κανιβαλισμού έφτασε στη Γη το 2019. Η μαύρη τρύπα έφαγε «το δείπνο της» μόλις 214 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

«Η ιδέα μιας μαύρης τρύπας να “μασάει” σαν μακαρόνι ένα κοντινό αστέρι ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει σε ένα περιστατικό παλιρροιακής διακοπής», δήλωσε ο Matt Nicholl, αστροφυσικός και επικεφαλής συγγραφέας του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. 

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Οι αστρονόμοι δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ την αρχική διαδικασία «σπαγγετοποίησης», αλλά αυτό είναι το πιο κοντινό που έχουν παρακολουθήσει ποτέ. Τα τηλεσκόπια ευρείας προβολής εντόπισαν μια λάμψη φωτός, δηλαδή την καταγραφή ενός «συμβάντος παλιρροιακής διακοπής». 

Πηγή: LiveScience