Επικεφαλής GCHQ: Τα βρετανικά ερευνητικά εργαστήρια στο στόχαστρο χάκερ για το εμβόλιο Covid

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας εργάζονται πυρετωδώς για να αποτρέψουν τους χάκερ από εχθρικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από το να κλέψουν τα μυστικά ενός πιθανού εμβολίου για τον κορωνοϊό, δήλωσε ο επικεφαλής της GCHQ.

Ο Τζέρεμι Φλέμινγκ είπε ότι οι χάκερ στοχεύουν την υποδομή υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και μερικά από τα κορυφαία ερευνητικά εργαστήρια του κόσμου, συχνά χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές.

«Γνωρίζουμε ότι, είτε πρόκειται για κράτη είτε για εγκληματίες, που ψάχνουν ‘ευαίσθητες’ πληροφορίες.», δήλωσε ο γενικός διευθυντής σε μια σπάνια συνέντευξη στο επιστημονικό φεστιβάλ του Cheltenham. «Επομένως, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για εμάς να προστατεύσουμε τον τομέα της υγείας, και κυρίως τον αγώνα για την απόκτηση εμβολίου».

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών για τα σήματα δεν κατονόμασε ευθέως την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα για τις κυβερνοεπιθέσεις στο NHS και στα βρετανικά ερευνητικά εργαστήρια, αλλά πηγές έδειξαν ότι το Πεκίνο συχνά πιστεύεται ότι εμπλέκεται.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Φλέμινγκ περιέγραψε την Κίνα ως εν μέρει «αντίπαλο πληροφοριών» και είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπλοκη η σχέση με το Πεκίνο και έγινε πιο έντονη μετά την πανδημία.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, βλέπουμε την Κίνα ως αντίπαλο, τους βλέπουμε ως οικονομικό εταίρο, συνεργαζόμαστε μαζί τους σε ορισμένους τομείς, ανταγωνιζόμαστε μαζί τους σε άλλους, και σε άλλους, αποκαλούμε τις συμπεριφορές τους όταν θεωρούμε ότι δεν ευθυγραμμίζονται με αυτό που περιμένουμε να δούμε ή με τις αξίες μας.»

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας πιέζουν τόσο για επανεκτίμηση της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με το Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την κινεζική τεχνολογία και ιατρικά εφόδια, όσο και μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση της απειλής πληροφοριών.
 

Πηγή: Guardian