Είμαστε όλοι μετανάστες; Τι αποκαλύπτει η ανάλυση του αρχαίου ανθρώπινου DNA

Σχεδόν κάθε ανθρώπινος πληθυσμός έχει μεταναστεύσει κάποια στιγμή στην ιστορία του. Οι ιστορίες προέλευσης, τις οποίες συναντάμε στις θρησκείες, τις εθνικότητες και τις εθνότητες, πάντα γοήτευαν τους ανθρώπους. Μία τέτοια ιστορία είναι και αυτή των ανθρώπινων γονιδίων, την οποία μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι. Η επιστημονική έρευνα και η ανάλυση του αρχαίου ανθρώπινου DNA αποκαλύπτει πολλά για το πώς μετακινήθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

«Από επιστημονική άποψη, ίσως οι μόνοι που δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν μετανάστες είναι μερικές φυλές που μιλούσαν τη γλώσσα Khoisan στη νότια Αφρική», δήλωσε ο Ώστιν Ρέινολντς, επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας που ειδικεύεται στη γενετική των πληθυσμών.

Ο χαρακτηρισμός Khoisan αναφέρεται σε ορισμένες αφρικανικές κοινότητες στις περιοχές Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Αγκόλα και Νότια Αφρική που μιλούν παρόμοιες γλώσσες, δήλωσε ο Ρέινολντς στο Live Science. Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχουν δύο κύριοι παράγοντες που δείχνουν ότι οι Khoisan μπορεί να είναι μη μεταναστευτικοί απόγονοι των πρώτων ανθρώπων, καθώς ζουν στον τόπο όπου πιθανότατα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι άνθρωποι και έχουν μεγάλο ποσοστό γενετικής ποικιλομορφίας.

Άνδρες της φυλής Khoisan στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής στις 28 Ιουνίου, 2012. Πηγή: AP

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι η νότια Αφρική είναι το λίκνο της ανθρωπότητας. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην ανατολική Αφρική. Όμως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά στοιχεία από οποιαδήποτε περιοχή για να ξέρουμε με βεβαιότητα για το πού πρωτοεμφανίστηκε ο Homo sapiens.

Υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα οι άνθρωποι να πρωτοεμφανίστηκαν στη Δυτική Αφρική, δήλωσε ο Μαρκ Στόουνκινγκ, μοριακός γενετιστής στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας. Αν και σε κάποια περιβάλλοντα είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν τα ανθρώπινα απολιθώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έζησαν εκεί άνθρωποι.

Ο Στόουνκινγκ πάντως, δεν πιστεύει ότι έχουν απομείνει λαοί στη Γη που δεν είναι, επιστημονικά τουλάχιστον, μετανάστες.

«Όλοι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί έχουν έρθει σε επαφή με άλλους σε κάποια στιγμή στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένου των Khoisan, κι αυτό αποδεικνύεται από στοιχεία στα γονίδια, τους πολιτισμούς και τις γλώσσες τους».

Οι πρώτοι άνθρωποι μετακινήθηκαν εκτενώς στην Αφρική για περισσότερα από 100.000 χρόνια πριν μεταναστεύσουν από την Ανατολική Αφρική στη Μέση Ανατολή. Είναι πιθανό ότι λίγο αργότερα, οι άνθρωποι να κατευθύνθηκαν νοτιοανατολικά κατά μήκος των ακτών της Ινδίας, με πολλά περισσότερα κύματα μεταναστών να ακολουθούν για μια περίοδο δεκάδων χιλιάδων ετών. Στην πορεία, σύμφωνα με τον Στόουνκινγκ, πρέπει να υπήρξε μια μεγάλη ανταλλαγή DNA και αυτά τα δύο συστατικά – κίνηση και ανάμειξη, να είναι αυτό που καθορίζει το ανθρώπινο είδος.

Πηγή: ΕΡΤ