Εφαρμογή για την καταγραφή εξάπλωσης του κορωνοϊoύ σχεδίασε το ΕΚΠΑ

Στελέχη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχεδίασαν μία εφαρμογή για την καταγραφή του COVID-19.

Όπως γνωρίζουμε, η βασική οδηγία στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων του κορονοϊού είναι η κατ΄οίκον παραμονή. Ωστόσο, η καταγραφή των κρουσμάτων είναι αρκετά δύσκολη και αυτό, όπως σημειώνουν οι σχεδιαστές της εφαρμογής, λόγω των ρυθμών εξάπλωσης του ιού, της διαφοροποίησης της έντασης της συμπτωματολογίας, σε συνδυασμό με τη διαρκή επιβάρυνση των νοσοκομείων αναφοράς που είναι αρμόδια για τον εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων, την έλλειψη δυνατότητας εντοπισμού αντισωμάτων, αλλά και την πιθανότητα κοινωνικού στιγματισμού.

Έτσι, λοιπόν, σχεδίασαν μία εφαρμογή, η οποία καταγράφει τη διάδοση του ιού με δεδομένα που ζητούνται από τους ίδιους τους πολίτες (crowdsourcing). Μπορούν να συμμετέχουν όλοι και να συμβάλλουν στην καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού, κάνοντας κλικ στο: https://arcg.is/1bKfCe

Οι χρήστες καλούνται να απαντήσουν με υπευθυνότητα και να χρησιμοποιήσουν ξανά την εφαρμογή, στην περίπτωση που αλλάξει η κατάστασή τους.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, απαιτεί ελάχιστο χρόνο συμμετοχής από τον πολίτη, υποστηρίζει την καταγραφή «αλλαγής κατάστασης» και εξασφαλίζει την απόλυτη ανωνυμία του.

Πηγή: skai.gr