Από την Λάρισα σε καραντίνα στα δύο παγωμένα άκρα της γης. Οι συμβουλές τους

Είναι δύο αδέλφια από τη Λάρισα που βάλθηκαν να κάνουν το παιδικό τους όνειρο, πραγματικότητα. Να εργαστούν για διαστημικά προγράμματα και τα κατάφεραν. Χρειάστηκε βέβαια να φτάσουν στα δύο παγωμένα άκρα του κόσμου, στην Ανταρκτική και στην Αρκτική!

Ο Αδριανός Γολέμης σπούδασε ιατρός στο ΑΠΘ. Μέχρι πριν από έναν μήνα ήταν στην Γερμανία. Το 2014 δούλεψε για ένα χρόνο σε καραντίνα στο σταθμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ανταρκτική συλλέγοντας στοιχεία από πειράματα για να υπάρξει επεξεργασία τους.

Ο Άρης Γολέμης, πολιτικός μηχανικός, σχεδιάζει μικρούς και γρήγορους δορυφόρους για το Πανεπιστήμιο Luleå University of Technology στη Βόρεια Σουηδία, στην Αρκτική δηλαδή! Μάλιστα οι δύο δορυφόροι που σχεδιάζει μαζί μια ομάδα άλλων συναδέλφων του θα τεθούν σε πολική τροχιά στα επόμενα δύο χρόνια. Τo Larissanet.gr τους εντόπισε στη Θεσσαλονίκη. Ο Αδριανός δουλεύει σε νοσοκομείο της περιοχής και ο Άρης μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθε από τη Σουηδία και βρίσκεται σε 14ήμερη καραντίνα.

Τα δύο αδέρφια είναι άνθρωποι που λατρεύουν την τεχνολογία, αλλά μπορούν να δώσουν και πρακτικές συμβουλές για την καραντίνα και πόσο αυτή επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να γίνει πιο δημιουργική αυτή η περίοδος για εμάς.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Είστε δύο αδέλφια από τη Λάρισα. Πως βρεθήκατε και δουλέψατε στο εξωτερικό;

Αδ.Γ.: Παραδοσιακά στην οικογένεια είχαμε ερεθίσματα για το εξωτερικό. Είναι κάτι που το θέλαμε και πριν την κρίση. Στο εξωτερικό είμαι πλέον 6 χρόνια.

Αρ. Γ.: Πραγματικά υπήρχε πάντα αυτή η ιδέα και τελειώνοντας τις βασικές σπουδές εδώ, καθώς και οι δύο σπουδάσαμε στο ΑΠΘ, να πάμε στο εξωτερικό. Βρίσκεις κάτι που σου αρέσει έξω, επίσης βρίσκεις και τις ευκολίες κι έτσι προχωράς. Μαθαίνεις σε άλλα στάνταρτ από αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Πως «μπλέξατε» με το διάστημα; Είπατε να φύγετε μακριά, αλλά ασχοληθήκατε με κάτι ακόμη πιο μακρινό.

Αδ.Γ: Είχα από μικρός μια αγάπη με την αστρονομία, σε πρώτη φάση για το διάστημα, μιλάω για τις επανδρωμένες αποστολές με τους αστροναύτες. Όταν είσαι μικρός αυτό είναι κάτι θεωρητικό και μακρινό. Όταν πήρα στην Ελλάδα το πτυχίο της Ιατρικής σκέφτηκα ότι πρέπει τουλάχιστον να δοκιμάσω. Αυτό που ήθελα βρέθηκε και σκαλί-σκαλί το μακρινό έγινε κοντινό.

Αρ. Γ. : Έκανα και εγώ στροφή προς τα εκεί. Σπούδασα πολιτικός μηχανικός στην Ελλάδα. Μου άρεσε αρκετά, αλλά ήθελα κάτι που να έχει πιο πολύ νόημα και προσφορά. Θα ήθελα όταν σχεδιάζω κάτι σαν μηχανικός, αυτό να έχει απήχηση αργότερα στην ανθρωπότητα, να μας βοηθήσει για να μάθουμε περισσότερα πράγματα από πού προήλθαμε. Νομίζω ότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση με τον Αδριανό που το προσεγγίζει επιστημονικά, ενώ εγώ κυρίως τεχνολογικά.

Τι κάνει ο καθένας χωριστά για το διάστημα από τα δύο παγωμένα άκρα της Γης;

Αρ. Γ. : Αυτή την στιγμή δουλεύω σε δύο πρότζεκτ. Και τα δύο είναι παρόμοια με την έννοια ότι αναφέρονται στην ίδια κλάση δορυφόρων. Σχεδιάζω δορυφόρους! Είναι δορυφόροι στην κλάση κάτω των 10 κιλών. Είναι μικροί, γρήγοροι, φθηνοί και είναι εύκολο να τους στείλουμε στο διάστημα. Ο ένας που κατασκευάζουμε είναι από μια φοιτητική ομάδα του πανεπιστημίου και εγώ είμαι ο επιβλέπων. Στην δεύτερη περίπτωση δημιουργούμε με έναν συνάδελφο το ντιζάιν για έναν δορυφόρο. Η ιδιαιτερότητα  που έχουν αυτοί οι δορυφόροι είναι ότι θα τεθούν σε πολική τροχιά. Η Σουηδία, όπου και βρίσκομαι, έχει πλάνο σε δύο χρόνια να χρησιμοποιηθεί μια ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων για να γίνονται από εκεί ευρωπαϊκές αποστολές εκτόξευσης δορυφόρων. Αυτοί οι δύο δορυφόροι που δουλεύουμε θα είναι από τους πρώτους που θα σταλούν με την αποστολή.

Αδ. Γ.: Εγώ είμαι μάλλον των επανδρωμένων πτήσεων. Ο ένας δουλεύει στον αρκτικό κύκλο και ο άλλος στην Ανταρκτική. Είχα πάει μια χρονιά για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, στον οποίο είναι μέλος και η Ελλάδα. Πήγα στην Ανταρκτική το 2014. Εκεί ζούσαμε σε απομόνωση. Ο ρόλος μου ως γιατρός ήταν να μαζεύω τα επιστημονικά δεδομένα, ψυχολογικά και ιατρικά, για πειράματα που έχουν σχέση με το διάστημα. Στην Ανταρκτική δεν είσαι στο διάστημα, αλλά είσαι  περιορισμένος και σε απομόνωση για πολλούς μήνες. Είσαι όλο μέσα, δεν βλέπεις τον ήλιο, το ανοσοποιητικό αλλάζει. Αλλάζει ο ύπνος. Όλα τα συστήματα του οργανισμού υποφέρουν και στην Ανταρκτική και στο διάστημα.

Καραντίνα λοιπόν, την έχετε ζήσει και οι δύο. Ο ένας στη Βόρεια Σουηδία και ο άλλος στην Ανταρκτική.  Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνετε στους Λαρισαίους;

Αδ. Γ.: Είναι λίγο διαφορετικές οι καραντίνες μας. Είχα κάνει μια χρονιά εντελώς κλειστός. Μιλάω για την Ανταρκτική το 2014. Βγαίναμε έξω μόνο με στολή για να μην παγώσουμε. Ήθελες 20 λεπτά για να την φορέσεις. Στην καραντίνα μπορεί να κάνεις ότι δεν προλάβαινες στην προηγούμενη κατάσταση.

Αρ. Γ. : Εγώ στην Βόρεια Σουηδία μπορώ να βγω έξω, υπάρχει μια κοινωνία. Είναι πραγματικά αστείο. Στην Θεσσαλονίκη που είμαστε τώρα σε καραντίνα οι δρόμοι έχουν περισσότερο κόσμο, από ότι στο μέρος που ζώ και δεν έχει καραντίνα (γέλια)! Οι συμβουλές είναι δύο τύπων. Πρώτα το ψυχολογικό, όπου ο καθένας βρίσκει κάποια στιγμή τον εαυτό του. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα.

Ξεμένεις από επιλογές. Σε ενοχλεί ότι είσαι σε τέσσερις τοίχους. Το δεύτερο κομμάτι είναι το κοινωνικό. Με τους ανθρώπους που είσαι μέσα στον ίδιο χώρο θα έχεις προστριβές, ανθρώπινα. Είναι λοιπόν καλό να έχεις κάποιες επιλογές, αντί να λες τι σου λείπει να σκέφτεσαι το τι μπορείς να κάνεις. Δες το σαν ευκαιρία που είσαι μέσα στο σπίτι καθώς έχεις χρόνο να κάνεις πράγματα που δεν είχες. Χρειάζεται να επεκτείνεις τα αποθέματα υπομονής που έχεις και να δεις τα πράγματα από την σκοπιά του άλλου. Οι Έλληνες δεν αξιοποιούν το χρόνο που τους δίνεται εκτός σπιτιού όπως πρέπει. Εκεί που ζω έχω αλλάξει αρκετά τη ζωή μου και έχω γίνει λιγότερο κοινωνικός, αλλά περισσότερο δραστήριος σε σπορ.

Στις περιοχές που ζείτε πως είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό;

Αρ.Γ.: Η Σουηδία μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει περιοριστικά μέτρα. Είναι ίσως η μόνη σε αυτό τον τομέα. Υπήρχε η νοοτροπία του περιορισμού εκεί και πίστευαν ότι αυτό θα δράσει υπέρ και φαίνεται να έχει αποδώσει. Αλλιώς θα μιλούσαμε για μια νέα Ιταλία. Αλλά βλέπω ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν κι αυτοί μέτρα. Στην Ελλάδα νομίζω ότι τα πήγαμε αρκετά καλύτερα.

Αδ. Γ.: Πρόλαβα τον κορωνοϊό στην Γερμανία μόνο στις ειδήσεις. Είμαι περίπου έναν μήνα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά και σε πειθαρχία και σε ομόνοια. Είμαι στην Θεσσαλονίκη και δουλεύω το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Δουλεύω στην ειδικότητα της ψυχιατρικής. Δεν είμαστε στην πρώτη γραμμή, αλλά αν χρειαστεί θα βοηθήσουμε. Παρά το γεγονός ότι έχουμε έναν ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων σίγουρα η διαχείριση είναι δύσκολη. Το θέμα για την επόμενη ημέρα είναι το πόσο δεχόμαστε να συνεχίσουμε κανονικά τις ζωές μας.

Πηγή: Larissanet.gr