«Διαστημικά» αθλητικά παπούτσια: Είναι το νέο ντόπινγκ;

«Το ντόπινγκ είναι μπροστά από το αντιντόπινγκ». Αυτή η φράση να μπαίνει στο... χρονοντούλαπο και αντικαθίσταται από τη φράση «το τεχνολογικό ντόπινγκ είναι μπροστά από το φαρμακευτικό ντόπινγκ». Από τα «διαστημικά» μαγιό των περασμένων ετών περάσαμε στα «διαστημικά» παπούτσια, που βοήθησαν τον Ελιουντ Κιπτσόγκε να τρέξει την απόσταση του μαραθωνίου κάτω από δύο ώρες, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ηδη, ο παλαιός παγκόσμιος πρωταθλητής της Αυστραλίας Ρομπ ντι Καστέλα ζήτησε να αποσυρθούν, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

«Είναι γελοίο να τρέχεις με ελατήρια στα πόδια. Η τεχνολογία προσφέρει ένα άδικο και μη φυσικό πλεονέκτημα. Πρέπει να απαγορευθεί», τόνισε ο 62χρονος, ο οποίος είχε αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στον μαραθώνιο το 1983, ενώ ακόμα κατέχει το ρεκόρ του μαραθωνίου της Βοστώνης (2.07.51, 1986). Αντίθετα, ο Κιπτσόγκε υπογράμμισε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και κανένας δεν μπορεί να την εμποδίσει.

Το συγκεκριμένο παπούτσι είναι κατασκευασμένο από πολλές πλάκες ανθρακονήματος που διαχωρίζονται με αφρό και, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορεί να βελτιώσει τα υπάρχοντα ρεκόρ κατά 4%. Το ανθρακόνημα λειτουργεί ως ένα είδος ελατηρίου, αυξάνει την ελαστικότητα και βελτιώνει την απόδοση. Ηδη, ο Αμερικανός πρωταθλητής των σπριντ Μάικ Ρότζερς και άλλοι αθλητές έχουν φωτογραφηθεί να προπονούνται με τα «σούπερ παπούτσια». 

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Μπρίγκιτ Κόσγκεϊ αγωνίστηκε σε μαραθώνιο στο Σικάγο και με 2.14.04 συνέτριψε το ρεκόρ της Πόλα Ράντκλιφ που κρατούσε από το 2003 (2.15.25). Η Κενυάτισσα φορούσε τα «διαστημικά» παπούτσια. Τα ίδια παπούτσια χρησιμοποίησαν οι επτά στους δέκα μαραθωνοδρόμους που πέτυχαν τις καλύτερες επιδόσεις της περασμένης χρονιάς.

Τα «σούπερ» παπούτσια έχουν, όμως, τεθεί στο... μικροσκόπιο των ανθρώπων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου. Υπάρχουν πολλοί που ζητούν να απαγορευθούν, αλλά και άλλοι που πιστεύουν ότι δεν παραβιάζουν κάποιο κανονισμό. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, «τα παπούτσια δεν πρέπει να κατασκευάζονται ώστε να προσφέρουν κάποια βοήθεια ή πλεονέκτημα, ενώ κάθε τύπος παπουτσιών πρέπει να είναι διαθέσιμος στους αθλητές». Τα «διαστημικά» παπούτσια κοστίζουν πάνω από 270 ευρώ. Οι ιθύνοντες του παγκόσμιου στίβου ανέθεσαν σε ομάδα εμπειρογνωμόνων να τα εξετάσουν ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί εάν τα παπούτσια αυτά θα μείνουν στους αγωνιστικούς χώρους.