Ανακαλύφθηκε στην έρημο της Χιλής απολίθωμα δεινοσαύρου «ιπτάμενος δράκος» 

Επιστήμονες στη Χιλή ανακάλυψαν το απολίθωμα ενός λεγόμενου δεινόσαυρου «ιπτάμενου δράκου» -τον πρώτο στο είδος του που βρέθηκε στο νότιο ημισφαίριο. Το πλάσμα της Ιουρασικής περιόδου, πρώιμος πτερόσαυρος, βρέθηκε από παλαιοντολόγους στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. 

Ο «δράκος», ο οποίος περιπλανιόταν στη γη πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια, είχε μακριά μυτερή ουρά, φτερά και αιχμηρά, προεξέχοντα μυτερά δόντια. 

Τα απομεινάρια, ανάλογα είχαν βρεθεί έως σήμερα μόνο στη Βόρεια Αμερική, ανακαλύφθηκαν από τον Osvaldo Rojas, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ερήμου Ατακάμα. 

Η ανακάλυψη υποδηλώνει τη μετανάστευση του είδους μεταξύ Βόρειας και Νότιας Αμερικής, οι οποίες πιστεύεται ότι συνδέονταν σε μια υπερήπειρο που ονομάζεται «Γκοντβάνα». 

«Αυτό δείχνει ότι η (γεωγραφική) κατανομή των ζώων αυτής της ομάδας ήταν ευρύτερη από αυτή που ήταν γνωστή μέχρι τώρα», δήλωσε στο Reuters ο Jhonatan Alarcon, επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Χιλής που ηγήθηκε της έρευνας. 

«Υπάρχουν και πτερόσαυροι αυτής της ομάδας στην Κούβα, οι οποίοι προφανώς ήταν παράκτια ζώα, οπότε πιθανότατα έχουν μεταναστεύσει μεταξύ Βορρά και Νότου ή ίσως ήρθαν μία φορά και έμειναν, δεν το γνωρίζουμε», είπε ο Alarcon.

Η έρημος Ατακάμα έχει γίνει ένα «hot spot» για απολιθώματα. Το άγονο τοπίο που θυμίζει Άρη βρέθηκε κάτω από θάλασσα στους προϊστορικούς χρόνους. Λεπτομέρειες για την ανακάλυψη δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Acta Palaeontologica Polonica.
 

Πηγή: reuters.com