Βρετανός υπουργός : «Ναι» στα ταξίδια στις « πορτοκαλί » χώρες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι κάτοικοι της Βρετανίας μπορούν να ταξιδεύουν για μη αναγκαίους λόγους στις χώρες που συγκαταλέγονται στην πορτοκαλί λίστα του Λονδίνου, είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος της βρετανικής κυβέρνησης Τζορτζ Γιούστις.

Η διευκρίνιση δόθηκε από τον υπουργό μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε δήλωση του Υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ την Κυριακή περί αποφυγής ταξιδιών στις «πορτοκαλί» χώρες, παρά την παύση ισχύος της σχετικής απαγόρευσης από χθες Δευτέρα.

Μιλώντας δε τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Χάνκοκ επανέλαβε ότι αν δεν υπάρχει «εξαιρετικός λόγος» για ταξίδι σε «πορτοκαλί» χώρα, τότε «δε θα πρέπει να ταξιδεύει κανείς προς αυτές».

Η δήλωση αυτή είναι αντίθετη με την επίσημη οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης, κάτι που επισημάνθηκε από διάφορους παράγοντες της βρετανικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας, αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ο Συντηρητικός επικεφαλής της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής των Κοινοτήτων Χιου Μέριμαν σχολίασε απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας: «Στην ουσία μόλις μετατρέψατε την πορτοκαλί λίστα σε κόκκινη. Ποιο είναι λοιπόν το νόημα για μένα να έχω διαβατήριο;»

Οι περισσότεροι δημοφιλείς προορισμοί για τους Βρετανούς στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος, έχουν τοποθετηθεί στην πορτοκαλί λίστα. Οι αφίξεις στη Βρετανία από αυτές τις χώρες πρέπει να υποβάλλονται σε τρία διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού και να μένουν σε απομόνωση κατ' οίκον για δέκα ημέρες μετά από την ημέρα άφιξης.

«Ο λόγος που έχουμε την πορτοκαλί λίστα είναι επειδή θα υπάρχουν λόγοι για τους οποίους θα αισθάνεται κανείς ότι χρειάζεται να ταξιδέψει για να επισκεφθεί είτε συγγενείς είτε φίλους», εξήγησε ο κ. Γιούστις στο ραδιόφωνο του BBC.

«Μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες αλλά μετά θα πρέπει να τηρήσουν την καραντίνα όταν επιστρέψουν και να κάνουν δύο τεστ μετά από την άφιξη», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

Σύμφωνα δε με τους Times, τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της επανέναρξης διεθνών ταξιδιών αναψυχής από τη Βρετανία, πραγματοποιήθηκαν περί τις 150 πτήσεις προς «πορτοκαλί» προορισμούς.

Οι επικεφαλής των Βρετανικών Αερογραμμών και του αεροδρομίου Χίθροου, εν τω μεταξύ, κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να δημοσιεύσει προκαταβολικά μια λίστα «πράσινων» χωρών για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, ώστε οι επίδοξοι τουρίστες από τη Βρετανία να μπορέσουν να οργανώσουν τις διακοπές τους εγκαίρως, με περισσότερες επιλογές και με καλύτερες τιμές.

Οι κ.κ. Σον Ντόιλ και Τζον Χόλαντ-Κέι είπαν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Μάλτα κάνουν «τρομερή πρόοδο» στη μείωση των λοιμώξεων και στο πεδίο των εμβολιασμών και επομένως πρέπει να συμπεριληφθούν στην πράσινη λίστα της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Daily Telegraph, εξάλλου, αναφέρει ότι την Τετάρτη η ΕΕ θα προβεί σε ανακοινώσεις για τα «εμβολιαστικά διαβατήρια» που θα επιτρέπουν μεταξύ άλλων και στους Βρετανούς που θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως να επισκέπτονται τα κράτη-μέλη χωρίς τεστ και υποχρέωση καραντίνας.

Πηγή: skai.gr