Βρετανία- Ταξίδι: Προ των πυλών το σύστημα υγειονομικού διαβατηρίου

Η βρετανική κυβέρνηση έκανε  γνωστό ότι προβλέπει να δοκιμάσει, από τα μέσα Απριλίου, στην Αγγλία ένα σύστημα υγειονομικού διαβατηρίου, προκειμένου να επιτρέψει την επανέναρξη δραστηριοτήτων που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, όπως τους αγώνες ποδοσφαίρου και τις εκδηλώσεις σε αίθουσες. 

Την ώρα που η Βρετανία άρχισε να άρει σταδιακά τους αυστηρούς περιορισμούς που είχε θέσει σε ισχύ εδώ και μήνες, χάρη στην επιτυχία της εκστρατείας των εμβολιασμών, το σχέδιο αυτό θα παρουσιάσει λεπτομερώς αύριο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα ανακοινώσει, επίσης, νέους κανόνες για τις διακοπές στο εξωτερικό, που έχουν απαγορευτεί τουλάχιστον έως τις 17 Μαΐου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτρέψουμε το άνοιγμα της χώρας μας (...) με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο τρόπο», δήλωσε ο Βρετανός ηγέτης, σε ένα δελτίο τύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα «πιστοποιητικό κατάστασης Covid», που θα επιβεβαιώνει ότι ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί, είναι αρνητικός στον κορονοϊό και ότι διαθέτει αντισώματα, θα αναπτυχθεί «τους επόμενους μήνες», ώστε να επιτρέψει μαζικές συναθροίσεις. Δεν θα απαιτείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα με απαραίτητα προϊόντα, ούτε στις παμπ, όταν επαναλειτουργήσουν.

Εννέα πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσουν από τα μέσα Απριλίου, μεταξύ άλλων για τον ημιτελικό, κατόπιν τον τελικό του αγγλικού Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο στάδιο Γουέμπλεϊ, για μια βραδιά σε ένα νυχτερινό κέντρο και ένα συνέδριο στο Λίβερπουλ.
Η Εθνική Αρχή Υγείας εργάζεται σε ένα εργαλείο που θα επέτρεπε να δείχνει κανείς την "κατάστασή" του μέσω μιας εφαρμογής ή ενός εγγράφου, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Αυτό το σχέδιο ενός υγειονομικού διαβατηρίου δεν έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από περισσότερους από 70 Βρετανούς βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, για το οποίο θεωρούν ότι ευνοεί τις «διακρίσεις». 

Σε σχέση με τα ταξίδια στο εξωτερικό, η βρετανική κυβέρνηση προβλέπει ένα σύστημα με τρία χρώματα για να κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τον βαθμό προόδου της εκστρατείας των εμβολιασμών εκεί, το ποσοστό μολύνσεων ή την παρουσία των μεταλλάξεων. Οι «πράσινοι» προορισμοί θα εξαιρούνται της καραντίνας κατά την επιστροφή, σε αντίθεση με τις χώρες που θα βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Πράσινο πάσο για ανοσία αγέλης στην Ιταλία

«Το πράσινο ψηφιακό πάσο είναι βασικής σημασίας για να μπορέσει να ανακάμψει ο τουριστικός τομέας στην Ευρώπη, πριν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης», απάντησε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός υπουργός Τουρισμού, Μάσιμο Γκαραβάλια.

Ο Ιταλός υπουργός Τουρισμού πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή, την οποία πρώτη ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, στηρίζεται πρώτα απ΄ όλα στη λογική και βοηθά το σύνολο του τουριστικού τομέα.

Παράλληλα, ο Γκαραβάλια, ο οποίος είχε πρόσφατα την ευκαιρία να ανταλλάξει τηλεφωνικά απόψεις με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ευχήθηκε να μπορέσει να ξανανοίξει, η Ιταλία, τις πύλες της στους τουρίστες, στις 2 Ιουνίου, γιορτή της Ιταλικής Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία τουριστών στη χώρα του το 2021, ο Γκαραβάλια υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με το 2019, «αλλά οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν να κυκλοφορούν με γαλήνη και ηρεμία στη ζώνη του Σένγκεν». «Το να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός είναι βασικής σημασίας», είπε ο Ιταλός υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την είδηση ότι πολλά ελληνικά νησιά, για το καλοκαίρι θα είναι «covid free», η οποία προβλήθηκε ιδιαίτερα στην Ιταλία, ο Μάσιμο Γκαραβάλια υπογράμμισε ότι και μεγάλα νησιά της Ιταλίας, όπως η Σαρδηνία θέλουν να πετύχουν τον στόχο αυτό, αλλά είναι σίγουρα πιο εύκολο να γίνει άμεσα πραγματικότητα για μικρότερες νησιωτικές κοινότητες, και στην Ιταλία.

Ο κατάλογος των χωρών δεν έχει προς το παρόν καταρτιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ